Kitört a vulkán Izlandon, a repülőtér továbbra is üzemel – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. december 19. 12:22

December 18-án éjszaka kitört a vulkán Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten. A hetek óta tartó szeizmikus aktivitás miatt novemberben egy közeli falu mintegy 4 ezer lakóját evakuálták.

A kitörés hétfőn éjszaka 22 óra körül kezdődött a kiürített Grindavík halászfalutól mintegy három kilométerre – közölte az izlandi meteorológiai hivatal. A kitörés első két órájában több száz köbméter láva folyt a felszínre a mintegy 3,5 kilométer hosszú, gyorsan növekvő repedésből. A helyi hatóságok lezárták a területet a forgalom elől és figyelmeztették az embereket, hogy ne közelítsék meg a vulkánt.

Hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén található vulkán

Fotó: Izlandi Meteorológiai Hivatal / Facebook

 

Bár a kitörés várhatóan már nem éri el Grindavíkot, azonban jelentős mennyiségű mérgező gázokat bocsát ki – adta hírül az izlandi idegenforgalmi hivatal. A várostól 7 kilométerre elhelyezkedő, híres Kék Lagúna termálfürdő több mint egy hónapos üzemszünet után épp december 17-én nyitott ki, azonban most újra bezárásra kényszerült – írja a CNN.

Az izlandi főváros, Reykjavík nemzetközi repülőterének forgalmát nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

Az X közösségimédia-platformon videót is közöltek az égbe lövellő láváról: