Kiutaztatók 2014-es kauciós listája

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. január 31. 13:25

2014-re 23 utazásszervező teljesített 20 százalékos vagyoni biztosítékot közel 7,836 milliárd forint értékben. Az élmezőnyt a Neckermann, az IBUSZ és a Kartago Tours alkotja, a további sorrend kiderül a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által rendelkezésünkre bocsátott listából.

Tavaly ilyenkor 25 utazásszervező rendelkezett 20 százalékos vagyoni biztosítékkal, közülük a Best Reisent törölték a nyilvántartásból, az OTP Travel kiszállt a charterezésből, és csak 12 százalékos kauciót teljesít, a tavaly 20 milliós kauciót biztosító Go 4 Travel csak utazásközvetítői tevékenységet végez, míg a listán új a Qatar Airwaysnél block seatekkel rendelkező Prémium Utazások Kft. Tavaly januárban a legtöbb vagyoni biztosítékkal sorrendben a Neckermann, a Best Reisen, a Kartago Tours, a Green Travel és az IBUSZ rendelkezett.

 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal utazási irodai nyilvántartásának 2014. január 22-ei adatai szerint 2014-re a Neckermann megőrizte első, a Kartago Tours a harmadik helyét, a Best Reisen helyére felkerült a tavaly még csak ötödik IBUSZ, az ötödik helyen pedig az akkor még hetedik Unitravel áll.

Fejlesztette kínálatát és a tavaly év végi adatokhoz képest jóval magasabb összegű vagyoni biztosítékot jelentett be az IBUSZ, a Taurus Reisen, a Sun&Fun Holidays, az Unitravel és a Grand Tours, míg például az Apollon Travel és a TUI Magyarország jelentősebb mértékben, a Budavár Tours és az Anubis kevéssel csökkentette kaucióját.

A jogszabály szerint annak a szervezőnek kell 20 százalékos vagyoni biztosítékot teljesítenie, amely charter-repülőgépen vesz igénybe férőhelyet az utazási csomag összeállításához, illetve garantált szerződésből származó lekötései meghaladják az árbevétel 25 százalékát.

W. Zs.