Kiváló a németországi beutazás mérlege

Forrás: turizmus.com

 2016. február 18. 15:45

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2015. negyedik negyedévének közepén további rekorderedményről számolhat be a németországi beutazás terén.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal január és november között összesen 74,2 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentett a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken, ez 6 százalékkal haladja meg az előző év ugyanezen időszakának eredményét.

Ezáltal a 2015. novembere a 73. egymás után következő pozitív mérlegű hónap, és az első november több mint 5 millió vendégéjszakával 1992 óta. Csupán a nyaralás hónapjaiban – június és szeptember között – 35 millió külföldi vendégéjszakával a beutazás 6,7 százalékkal volt magasabb a 2014-es csúcsszezon eredményénél.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke így értékeli az év eddigi alakulását: „A 2015-ös évben az UNWTO turisztikai világszervezet európai és globális utazásokkal kapcsolatos előrejelzése alapján három-négy százalékos növekedést vártunk.Január óta Németország minden hónapban ennél magasabb növekedést mutat. A kiváló nyári szezon alátámasztja az átlagon felüli fejlődést a fontos üdülési szegmensekben. Ezek alapján az IPK legfrissebb European Travel Monitor felmérése a 2015-ös év első nyolc hónapjára hét százalékos növekedést mutat a városlátogatásoknál és a rendezvényekkel összekötött utaknál, illetve tíz százalékos növekedést a körutazásoknál."

 

Magyarországi fejlődés

A több mint tíz ággyal rendelkező németországi szálláshelyeken 2015. január és november között 667 714 vendégéjszakát töltöttek el a magyar utazók, amely 1,8 százalékos növekedésnek felel meg. Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úticél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak 61 százaléka szabadidős célú utazás. Az úticél Németország az elmúlt években megerősítette magyarországi pozícióját vonzó üdülési desztinációként: a magyar utazók 2014-ben tett összesen 224 ezer németországi üdülésének 30 százaléka üdülési régiókra esik (üdülés víz mellett, vidéken vagy a hegyekben), 54 százaléka pedig úgynevezett felfedező utazás (7% körutazás, 47% városlátogatás és rendezvénnyel összekötött utazás); a magyarok 5 százaléka az utazása okánál egy szabadidőpark meglátogatását adta meg. Az üdüléseknél figyelemre méltó a magyar utazók átlagon felüli (23%) vonzódása a vidéki üdülésekhez. „Az új tematikus kampánnyal, a „Lenyűgöző természeti üdülés Németországban" 2016-ban az eddig elért eredményeket szeretnénk tovább kiépíteni" – magyarázza az eddigi fejlődést Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal Magyarországért felelős marketing- és értékesítési vezetője.

 

A német városok és régiók fejlődése 2015. január–november között

A szövetségi államok terén továbbra is a dobogó legfelső fokát foglalja el a legközelebb fekvő Bajorország221285 vendégéjszakával (+3,6%), másodikBaden-Württemberg134 960vendégéjszakával (-4,4%) és harmadik Észak-Rajna–Vesztfália74 244 vendégéjszakával (+6,2%). Az utazási lehetőségek folyamatos bővülése miatt mind a repülés, mind a vasúti közlekedés terén a német úticélok egyre vonzóbbá válnak. Ez a városlátogatásokra és a fiatalabb célcsoportra vonatkozik. Berlin 51 658 vendégéjszakával(+4,9%) továbbra is a magyar utazók legkedveltebb német városa, emellett 2015. novemberig München 43 608vendégéjszakával (+8,8%) és Frankfurt
17 859 vendégéjszakával (+1,0%)örvend kiemelt népszerűségnek.