Idén hétfő esténként vettek a legtöbben repülőjegyet

Forrás: turizmus.com

 2023. december 15. 12:03

821 különböző városba repültek a magyarok az év első 11 hónapjában és közel 168 millió kilométert tettek meg - derült ki a Kiwi.hu felméréséből. Az országok közül Olaszország, városok közt pedig London volt a kedvencük. Magyarország sem panaszkodhat: szerepel az európai összesített top 20-as listán.

Az utazási portál foglalási adatai alapján több mint másfélszer annyit repültek idén az év első 11 hónapjában a magyarok, mint tavaly. December 1-ig 821 különböző városba vettek repülőjegyet erre az évre honfitársaink. Az összesített lista alapján a magyarok legnépszerűbb úti céljai London, Milánó, Róma, Barcelona, Párizs, Berlin, Brüsszel, Valetta, Bécs és Palma de Mallorca voltak.

A lista 5. helyén szereplő Párizs kapcsán kiemelte a cég, hogy karácsony környékén az élre tört, hiszen a november 28-áig leadott foglalások alapján december 18. és január 1. között ide repül majd a legtöbb honfitársunk.

Ha országokra lebontva nézzük az eredményeket, a legtöbb magyar Olaszországba, Spanyolországba, az Egyesült Királyságba, Görögországba, Németországba, Franciaországba, Portugáliába, Hollandiába, Törökországba és Ciprusra utazott.

Olaszország és Spanyolország évek óta a foglalási listák élén szerepel a magyar utazók körében az utazási portál adatai alapján. Az év hátralévő részében az összesített lista második helyén szereplő Spanyolország olyannyira népszerű lesz, hogy december 18. és 2024. január 1. között több honfitársunk repül majd ide, mint Olaszországba Franciaországba együttesen. Egyébként Magyarország is népszerű a spanyol utazók körében: az ők összesített listáján 3. helyen szerepel fővárosunk.

Idén a legnépszerűbb város a magyarok körében London lett

Fotó: 123rf.com

Ekkor foglaltak és utaztak a legtöbben

Az adatok alapján január 1. és december 1. között június 6-án vettek a legtöbben repülőjegyet, amit szeptember 20-a, majd január 4-e követett. A legnépszerűbb foglalási napnak a hétfő bizonyult, azon belül is este 7-kor kattintottak legtöbben a foglalás gombra.

A vizsgált időszakban az idei évre vásárolt jegyek átlagára hazánkból 141 euró volt. A rövid, azaz 1500 km-en belüli távolságért átlagosan 106 eurót kellett fizetni. A közepes, azaz 1500 km és 4000 km közti távok átlagosan 156 euróba kerültek, míg a tengerentúli (4000 km-nél messzebbi) helyekre átlagosan 552 euróért juthattunk el repülővel.

A foglalási adatok alapján október 20-án szállt repülőre a legtöbb magyar, amit egy másik októberi nap, 27-e követ a népszerűségi sorban. Mindkettő egy pénteki nap volt idén: az elsővel az október 23-i hétvégét hosszabbíthattuk meg, a másodikkal pedig előbb vághattunk bele az őszi szünetbe. A dobogóra került még egy nyár közepi nap, július 10-e is.

Utazási rekordok és trükkök

A portál idei foglalói között volt olyan magyar, aki 83 alkalommal vett repülőjegyet, ő Írországból az Egyesült Királyságba repült a legtöbbet. A leghosszabb utazás a globálisan foglalók közül 16 különböző várost érintett. Magyarok közül az az utazó lett rekorder, aki a 12 következő állomást érintette repülővel: Tenerife – London – Athén – Szingapúr – Denpasar – Manila – El Nido (Palawan), Puerto Princesa, Cebu, Manila, Rijád, Milánó, Tenerife.

A portál tavaszi felméréséből kiderült, hogy a magyarok utazási trükköket is bevetnek azért, hogy utazhassanak. Tízből hatan hajlandóak megváltoztatni az utazás tervezett dátumát, ha azzal spórolhatnak, minden 4. magyar pedig akár kitérőket is beiktat és egy vagy több helyen is megáll, ha így kevesebbe kerül egy repülőjegy.Idén az utazás bárhová keresőt eddig közel 25,5 milliószor, míg a bármikor funkciót közel 60 millió alkalommal használták a magyarok.

Bangkok, Dubaj és Barcelona a jövő évi álomúticélok élén

Az utazási kedv a jövő évet illetően sem lankad: több mint 12 millió alkalommal kerestek rá a magyarok különböző járatokra a 2024-es utazásokra. Sőt, szép számmal vannak olyanok is, akik már meg is vásárolták repülőjegyeiket. Eddig Spanyolországba, illetve Olaszországba foglaltak a legtöbben, Thaiföld pedig az ötödik helyen végzett a listán. A városok között Bangkok, Dubaj és Barcelona szerepelnek az élen, New York a negyedik, Párizs pedig az ötödik a listán.