Klímaaktivisták miatt leállt a berlini repülőtér közlekedése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. november 24. 19:59

Átmenetileg leállt a közlekedés a berlini nemzetközi repülőtéren csütörtökön klímaaktivisták tiltakozó akciója miatt.

A repülőtér kora esti közleménye szerint "több személy illetéktelen behatolása miatt" a reptér mindkét kifutópályáján leállították a közlekedést.

A német főváros és a körülötte elterülő Brandenburg tartomány nemzetközi repülőterét az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédelmi csoport bénította meg. Több aktivistájuk pillanatragasztóval a pálya burkolatához rögzítette magát, egy társuk felvételeket készített az akcióról – számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az akció első fél óráját közösségi portálokon élőben közvetítették. A felvétel alapján a rendőrség nagyjából a tizedik percben érkezett az aszfalthoz rögzített fiatalemberekhez.

Az első aktivisták 16 óra körül hatoltak be a repülőtérre, átvágva a területet védő kerítést. A reptér tájékoztatása szerint a közlekedést 18.20 óra körül indították újra.

Klímaaktivisták a berlini repülőtéren

Fotó: Facebook / Letzte Generation

Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre, szerdán például két aktivistájuk a karmesteri pulpitushoz rögzítette magát hangverseny közben Hamburg világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában.

Korábban több olasz múzeumban léptek akcióba klímaaktivisták, akik miatt Olaszország megemelné a múzeumi belépőjegyek árát.