A Ciarán miatt budapesti járatokat is törölt a KLM

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. november 02. 11:42

A KLM november 2-án törölte a kora délutántól a nap végéig érkező és induló járatokat, amelyre a Ciaran vihar átvonulása miatt volt szükség. A brit meteorológiai szolgálat beszámolója szerint a Ciarán nevű viharzóna elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja.

A járattörlések értelemszerűen érintik a Budapest–Amszterdam útvonalat is, miután a téli menetrendben napi négy járat üzemel a két város között.

A légitársaság közleménye értelmében a KLM üzemelése során a biztonság a legfontosabb a földön és a levegőben egyaránt. Elemzésük szerint rendkívül erős szél várható akár 95-110 km/h-s széllökésekkel, amely már a repülőgépek földi kiszolgálását és a munkatársak biztonságát is veszélyezteti.

Érkezik a rendkívül erős széllökéseket hozó Ciarán Hollandia fölé

Fotó: 123rf.com

Emiatt a KLM törölte a kora délutántól a nap végéig érkező és induló járatokat.

A közlemény kitér arra is, hogy a járattörlésekben érintett utasok átfoglalást, vagy visszatérítést kérhetnek.

Az MTI beszámol róla, hogy a Ciarán nevű viharzóna elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja.

Az Atlanti-óceánról érkezett, kelet felé tartó vihart heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri.

Az angliai országutakat és autópályákat kezelő állami cég (National Highways) csütörtöki felhívásában azt kérte az autósoktól, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra, és ha elindulnak, legyen náluk telefontöltő, élelmiszer, innivaló, takaró, zseblámpa, járművükben pedig bőséges mennyiségű üzemanyag.

A vihartól sújtott térségekben szünetel vagy akadozik a vasúti közlekedés, a kompjáratok többségét leállították.

A vasúttársaságok közös felhívásukban arra kérték a London környéki térségek ingázóit, hogy ha lehetséges, csütörtökön otthonról dolgozzanak, mert „valószínűtlen”, hogy eljutnak londoni munkahelyükre.

A Csatorna-szigetek – elsősorban Jersey és Guernsey – hatóságai kérték, hogy a lakosság hagyjon fel a pánikszerű vásárlásokkal, miután a vihar közeledtével kitört felvásárlási hullám miatt számos helyi szupermarket élelmiszerkészletei gyakorlatilag kifogytak.