Költségtérítést kapnak a külföldi szakvásárokon részt vevő román utazási irodák

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 13:06

A romániai Vállalkozói és Turisztikai Minisztérium (MAT) mintegy 1,5 millió eurós keretösszegből támogatja az irodákat, a kifizetésnek azonban feltételei is vannak.

A héten életbe lépett az erre vonatkozó minisztériumi rendelet, és a részletek, a kitöltendő dokumentumok már letölthetőek a MAT honlapján. A minisztérium részleges költségtérítést fizet azoknak a beutaztató irodáknak, amelyek valamelyik külföldi idegenforgalmi vásáron-kiállításon saját standon népszerűsítik Romániát, mint felfedezendő desztinációt. Constantin-Daniel Cadariu miniszter szerint a mostani pályázati rendszer átláthatóbb és sokkal több utazási irodának lesz elérhető, mint a korábbiak.

Amit a beutaztató irodák elszámolhatnak: az utazási költségek 50 százaléka (maximum 500 euró/kiállító vagy képviselő/stand), a szállásköltség 50 százaléka az első éjszakára, a részvételi díj, a stand bérleti díjának és berendezésének-dekorációjának 100 százaléka. Amennyiben több utazási iroda bérel közösen egy standot, akkor irodánként maximum 3 négyzetméternyi dekorációt fizet az állam. A kérelmek, dokumentáció leadása és az elszámolás online történik.

Brassó a második legnépszerűbb úti célja a külföldieknek Romániában

Fotó: Facebook /  Visist Brasov Romania

 

Ebben az évben 1,5 millió eurónak megfelelő keretösszeg áll rendelkezésre, és a MAT úgy véli legalább 200 iroda fog élni a lehetőséggel. Persze, vannak feltételek, és a pontozási rendszer is olyan, hogy a nagyobb beutaztatóknak kedvez: az elbírálásnál több pontot kap, aki legalább öt éve szervez beutaztatást, és akik évente ezer turistánál többet hoznak az országba. A beutaztatottak számát a megkötött szerződésekkel kell bizonyítani.

De feltétel még, hogy a kérelmezőnek ne legyen adóssága az állammal szemben, ha az elmúlt két évben kapott valamilyen támogatást – például a Covid miatt –, annak összege ne haladja meg a 200 ezer eurót, ha a tulajdonos több utazási irodát is működtet, csak az egyikre igényelheti a költségtérítést, más forrásból nem kap állami támogatást az érintett kiállításra, semmilyen uniós vagy romániai intézmény nem folytat ellene eljárást kapott pályázati pénz visszafizetésére.

A Romániába érkező külföldi turisták száma 2019-ben meghaladta a 2,5 milliót, a járvány miatt ez 2020-ban 400 ezerre zuhant vissza, és a visszakapaszkodás 2022-ben indult meg, ekkor 1,5 millióan választottak romániai vakációt. Tavaly a legtöbben Németországból érkeztek, majd sorrendben izraeliek, olaszok. A legnépszerűbb desztináció Bukarest volt tavaly több mint 500 ezer vendéggel, mögötte Brassó, Kolozs és Szeben megyék, és furcsa – de a szolgáltatások sokat kritizált minősége, a magas árak miatt érthető – módon a tengerparti Constanţa csupán a kilencedik.