Költségvetési megszorítások miatt légi káosz fenyeget az USA-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. május 13. 10:36

Az amerikai képviselőház republikánus képviselői jelentősen csökkentenék az ország légiközlekedésének költségvetését, aminek nyáron súlyos következményei lehetnek.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vezetője, Billy Nolen az amerikai kongresszushoz intézett nyílt levelében megkongatta a vészharangot – írja a Travel News az FVW cikke alapján.

Az ügy hátterében az amerikai képviselőház által a FAA-val kapcsolatban jóváhagyott megszorítás áll, amely a levél szerint megnehezíti a hatóság technológiájának korszerűsítését.  A hatóság elavult informatikai rendszere 2022 decemberében és ez év januárjában már számos járatkimaradásért volt felelős.

Nolen szerint amennyiben a költségvetési megszorítást véglegesen elfogadják, a FAA rá lesz kényszerülve arra, hogy alkalmazottakat bocsásson el és leállítsa az új légiforgalmi irányítók felvételét. Ennek katasztrofális hatása lenne a nyári légiközlekedésre. „Akár 10 százalékos létszámcsökkentésről is szó lehet, ami több mint négyezer dolgozónak felel meg” – nyilatkozta a médiának Nolen.

Nehéz helyzetbe kerülhet nyáron az USA légiközlekedése

Fotó: 123rf.com

Az amerikai képviselőház április végén fogadott el egy törvényt az adósságplafon emeléséről. A közlekedési és infrastrukturális bizottság republikánus tagjai ezzel egy időben keresztülvitték a belföldi kiadások csökkentésére vonatkozó követeléseiket, ami a FAA-t is érinti. Az utolsó szót mindenesetre még nem mondták ki, a törvényjavaslatra még a szenátusnak is áldását kell adnia és Joe Biden elnöknek alá kell írnia, mielőtt hatályba lépne.