Komornyikkal a hegyekben – Karintia készül a télre

Forrás: turizmus.com

 2016. október 18. 18:18

Karintiáról köztudott, hogy téli napsütéses óráinak száma százzal több, mint Ausztria más régióiban, de a tavak országaként is aposztrofálják, ráadásul kiváló a konyhája. A magyarok körében közkedvelt tartomány téli újdonságaival mutatkozott be.

A Kärnten Werbung képviseletében Elke Maidic, valamint egy különleges vendég, a Turracher Höhe sípálya komornyikja hozta el a napsütést Budapestre, október 18-án, a Feneketlen-tó partján álló Hemingway Étterembe. Előadásukból kiderült, hogy nemcsak a napsütés és a kiváló sípályák vonzzák a téli sportok szerelmeseit a régióba. Karintiát bátran kipróbálhatják a wellnessélményekre vágyók, s a gyerekekkel érkezők is, de azok sem fognak csalódni, akik egyedi, máshol nem található szolgáltatást keresnek.

 

Napfény és téli wellness

Az Alpok déli oldalán különösen naposak a sípályák. A tömegturizmustól távol Karintia TOP síterületei ideális feltételeket biztosítanak a pihentető téli üdüléshez a pályákon és pályán kívül egyaránt. A liftüzemeltetők gondosan ügyelnek a biztonságra, a kényelemre és a hóbiztonságra. Egészen tavasz közepéig garantálják a hóbiztos síelés örömét a fűtött ülésekkel felszerelt, kényelmes kötélpályák a Nassfelden és a Gerlitzenen, az igényesen kialakított lesiklópályák a Turrachon és a Katschbergen, valamint Karintia legmagasabban fekvő sípályái a Mölltaler Gletscher/Ankogel, illetve a Grossglockner/Heiligenblut területén, háromezer méter magas csúcsok között. A kisebb karintiai síterületek, köztük a lavanttali és a nockbergi, jól átlátható, családbarát pályákkal várják a vendégeket.

„Egy mindenhova” – szlogennel a TOPSKIPass hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók számos vonzó szolgáltatással, ilyen például a Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet.

A téli sportok jó kiegészítője a téli wellness. A tavi szaunák és a Millstätti-tó vagy a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzíven érezhetők a melengető téli napsugarak. A szabadban, fürdőruhában élvezhetjük a téli napsütést akár a villachi melegvízű fürdőben, akár Bad Kleinkirchheimben. Igazi különlegesség a hóolvadáskor a villachi melegvizes fürdőben csobogó Maibacherl. A főforrás közelében képződött két medencében akár 28 °C-os is lehet a termálvíz, mely gyógyulást ígér a szív- és érrendszeri betegeknek, valamint a csontritkulásban szenvedőknek.

 

Kedvezmények családoknak

A „Familien-Euro” heti csomagajánlat keretén belül – a Bad Kleinkirchheim régióban – a 12 éven aluli gyermekek szüleik kíséretében 100 kilométernyi pályán csupán napi egy euróért carvingolhatnak és síelhetnek. Ezen felül opcionálisan sí vagy snowboard is kölcsönözhető. Emellett számos családi szálláshely várja az érdeklődőket a parasztházaknál töltött üdüléstől az ötcsillagos szállodákig. 2017. március 4-től a síbérlet az egész család számára minden, a programhoz csatlakozó vendéglátónál benne foglaltatik az árban, a fürdőkre pedig 50 százalék kedvezményt adnak.

A család barátja a Weissensee-nél Meterix, a kis mérőmaci. Ő a jelképe annak a szuper kedvezményrendszernek, melynek mottója: „minél kisebb, annál olcsóbb”, és ő segít a szülőknek abban, hogy pénzt takarítsanak meg a családi üdülésen. Meterixnek hála, a gyerekek (12 éves kor alatt) a kiválasztott vendéglátó üzemekben csak testmagasságuk szerint fizetnek. Ingyenesen lehet síelni január 8. és 15., valamint március 5. és 12 között, feltéve, hogy az 50 partnervállalat egyikénél szállnak meg a vendégek.

Karintia legnagyobb síterülete, Nassfeld is nagyon családbarát. Kellemes meglepetésként a tíz éven aluli gyermekeket bizonyos időpontokban és meghatározott feltételek mellett ingyenes síelésre invitálják.

A síkörhinta körbe forog a Millstätter See körül. Mivel Karintia középpontjában helyezkedik el, a Millstätter See partjáról a vendégek közel harminc perces autóúttal elérhetik Karintia legszebb sílankáit: a Goldeck sporthegyet, Bad Kleinkirchheimet/St. Oswaldot, a Katschberget, a Nassfeldet, vagy a Mölltali Gleccsert. A családok ebben a régióban különösen kedvező áron utazhatnak: 2017. január 8-tól a szezon végéig a 14 éven aluli gyermekek, akik családjaikkal a Millstätter See körüli vendéglátóknál szállnak meg, a Sportberg Goldeck síterületen ingyenesen síelhetnek. Ennek előfeltétele, hogy a szülők síbérleteket vásároljanak.

 

Romantika, hótalpak és „Early Morning”

Miközben a síelők meghódítják Karintia hegyeit, a sífutók csodálatos panorámákban gyönyörködhetnek a sífutópályákon, a korcsolyázók pedig befagyott tavakon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A Weissensee például Európa legnagyobb természetes jégfelülete. Aki egész egyszerűen csak feltöltődne és pihenne egy kicsit, az kiadós sétákat tehet a hóborította tájon át vagy részt vehet egy lovas szános kiránduláson, a Katschbergen még téli lovaglásra is lehetőség nyílik. Igazán különleges élménynek számít a „Csillagok éjszakája” Heiligenblutban, valamint a holdfénynél tett hótalpas túrázás a Dobratschon.

A romantikára vágyók és a természetbarátok igen kedvelt helyszíne a Lesachtal, amely egy, a Lienzi Dolomitok és a Karnische Alpok között húzódó, érintetlenül hagyott terület, ahol lebilincselő túraútvonalak várják a természet szerelmeseit. Aki szívesen újra gyerekbőrbe bújna és szánkóval száguldozna a hóborította lejtőkön a völgybe, az nem hagyhatja ki a Dreiländereck 8,4 kilométer hosszú, izgalmas szánkópályáját.

Ezenkívül a ma már több karintiai síterületen is elérhető kora reggeli síelés (Early Morning Skiing) is szerepel a kínálatban, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a „Ski vor 9”-t, azaz a 9 óra előtti síelést Franz Klammerrel, az alpesi lesiklás egykori olimpiai bajnokával.

 

Kulináris élmények, hagyományőrző rendezvények

A Karintiában igazán különleges kulináris élményekben lehet részünk: az Alpok-Adria konyha a régióból származó alapanyagokra támaszkodik, felhasználja a régi szakácshagyományokat, de elegendő teret kínál az újításoknak is. Karintiában járva feltétlenül érdemes megkóstolni a karintiai töltött tésztatáskát, a fahéjas kuglófot, a lazacpisztrángot, a gailtali szalonnát és a cirbolyapálinkát. Ha nem is mindegyik alpesi menedékházban, de néhány válogatott hüttében olyan téli specialitásokat is kipróbálhatunk, mint a Glockner-bárányból és Nockalm-marhából készült húsételek, vagy a ritschert, ami egy árpagyöngyből, babból és füstölt húsból álló egytálétel.

Karintiában sokféle hagyományőrző rendezvény és ünnepség gondoskodik róla, hogy minél közelebbről megismerkedhessünk a vidékkel és az emberekkel. Az advent időszaka is számos lehetőséget kínál, hogy az idelátogatók a közelgő ünnepre hangolódjanak. A karácsonyi vásárokon Villachban és Klagenfurtban kézműves termékek sora, kulináris finomságok és hangulatos koncertek gondoskodnak a karácsonyi atmoszféráról. Idén először indítják útnak Villachban az MS Landkron adventi hajót. Különleges esemény többek között a gegendtali „kopogtatás”, a karácsonyfa-süllyesztés és a februárban a templomhordozás Bad Eisenkappelben. Az ünnepre hangolódáshoz kellemes helyszínt nyújt a Kap 4613 a Millstatti-tónál, ahol egy úszó karácsonyi terasz és étterem szolgál kulisszaként.

 

Saját komornyikkal a hegyekben

A Nockberge régió közepén található Turracher Höhe nemcsak hóbiztonsága, tökéletesen előkészített, hosszú, széles sípályái és a tengerszemet is magában foglaló idilli természeti tájaival tűnik ki a többi síparadicsom közül, hanem olyan különleges kiegészítő szolgáltatásával, mint például a síkomornyik.

Ez a különleges személy gondoskodik arról, hogy az itt pihenők napja a lehető legtökéletesebben sikerüljön: egész nap a síterületet járja, hogy a vendégeket tanácsokkal segítse, valamint olyan apró figyelmességekkel kényeztesse, mint a papírzsebkendő, szőlőcukor, édességek, napvédő krém, alpesi tejből készült fagylalt, vagy akár egy pohárka prosecco.

A síkomornyik munkanapja reggel a Kornockbahn mellett lévő „nappaliban” kezdődik, ahol befűt a kandallóba, és az első sívendégeket stájer almával kínálja. Ezután felül komornyik-mobiljára, mellyel berobog a síterület közepére, ahol különböző helyeken megáll, és kis kiszolgáló bárokat épít fel, hogy a síelés éhes, szomjas és átfázott hőseit „elsősegélyben” részesítse. S aki mindezt szeretné átélni, annak csupán a – kék masnival megjelölt – komornyik-szálláshelyek egyikében kell megszállnia.

 

Fotók: Karintia © Österreich Werbung