Kompjárattal kötik össze Neszmélyt Dunaradvánnyal

Forrás: MTI

 2019. május 16. 12:01

A két évben belül létrejövő új határátkelő és kompjárat 40 kilométeres kerülőt szüntet meg Magyarország és Szlovákia között.

Két éven belül személyforgalmat lehetővé tévő kompösszekötettéssel új határátkelő létesül Magyarország és Szlovákia között, a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyt és a felvidéki Dunaradványt összekötve.

A két ország kormánya 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről. A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átkelni, a ciklus végéig 6 új átkelő jön létre. A most megépülő komp 40 kilométeres kerülőt szüntet meg.

A közel 1,8 milliárd forintos beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból finanszírozzák, a hiányzó 15 százalékot magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik. A kiviteli munkák 2020 elején kezdődhetnek meg – hangzott el a projektet beharangozó sajtótájékoztatón.

A beruházás során magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat. A part szlovák szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre. A becslések szerint naponta 600 személyautó veszi majd igénybe az új átkelési lehetőséget.

Magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket az Ister-Granum EGTC végzi el.

Kapcsolódó cikkek

Helló, Nagyszombat!

2019. április 24.