Komppal, vitorlással vagy bulihajóval, a lényeg, hogy a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2017. május 21. 18:50

171. hajózási szezonját kezdi meg a Balatoni Hajózási Zrt.
Május 19-én, a 2016. évet lezáró közgyűlés másnapján tartott sajtótájékoztató keretében partnerségi megállapodást írt alá Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója és Kollár József , a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. A régió két meghatározó vállalatának vezetése nyitott a partnerség kiépítésére, céljuk többek között a kikötőket is esetlegesen érintő haltetemek gyors összegyűjtésének és hatékony elszállításának kialakítása, megszervezése.  A két cégvezető ugyanakkor  hangsúlyozta, hogy a Balaton kiváló vízminőségének köszönhetően, reményeik szerint, e téren viszonylag kevés feladatuk lesz a szezon során.

A sajtótájékoztatón a BAHART beszámolójából megtudhattuk, hogy tavaly, a kompközlekedésben egy 14 éves rekord dőlt meg, hiszen, utoljára 2002-ben fordult elő, hogy 1 milliónál több utast szállítottak a kompok a két part között. 2016-ban a BAHART 1.123.000 utast és 337.000 járművet, illetve 67.000 kerékpárt szállított Szántód és Tihany között. A forgalomnövekedés mintegy 13%-ot tett ki, az árbevétel növekedése pedig 11%-ot, ezáltal megközelítette a 880 millió forintot.

Összefognak a halászok és a hajósok

A személyhajózás tekintetében hasonló mértékű növekedésről számolt be a BAHART vezérigazgatója: 2016-ban a menetrendi, séta- és programhajók által szállított utasok száma elérte a 727 ezret, s utoljára 2009-ben regisztrálhattak 700.000 fölötti utas számot.

Eredményesen teljesített a cég vitorlás üzletága is: 2016 májusában megnyílt a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő. Már 2016 tavaszán sikerült mind az 51 új vitorláshelyet értékesíteni, így a vezetés döntése alapján, 2017. áprilisára elkészült a fejlesztés következő fázisát jelentő, újabb 100 bérelhető hely. Párhuzamosan zajlott a fonyódi vitorláskikötő beruházása is, mely nagyságrendileg 20 férőhellyel bővült idén áprilisra. A 11 kikötőben bérelhető vitorláshelyek kihasználtsága megközelítette a 94 százalékot, az üzletág éves árbevétele pedig 663 millió forint volt 2016-ban.

Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes felvázolta a fejlesztési elképzeléseket is. A projektek célkeresztjében az utas- és üzembiztonság, valamint a szolgáltatási színvonal javítása áll. A BAHART a beruházási terve alapján a 2016-2017-es időszakban, összesen mintegy 1,5 milliárd forint saját forrást fordít ezekre a beruházásokra.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén Húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, emellett jelenleg is zajlik a Kossuth komp csaknem 150 millió forintos felújítása.

A 2 éves időszak alatt – a hajópark korszerűsítése és a kikötőfejlesztések mellett – jelentős erőforrásokat fordít a Társaság az informatikai háttér és a biztonságtechnika fejlesztésére, a telephelyi műszaki eszközpark megújítására, valamint K+F projekt keretében megvalósul a mobil lágyiszap eltávolító berendezés fejlesztése is.

A hajózási szolgáltatásokat és élményeket az idei szezonban 23 motoros hajóval és 4 komppal biztosítja a társaság. A menetrendi hajózásban egyébként nem lesz változás, a főidényben továbbra is elérhető minden BAHART kikötő a hajójáratokkal. A különféle hajózási lehetőségekről – beleértve a menetrendi, séta- és programhajókat – naprakész tájékoztatást ad a társaság tavaly megújított honlapja a főoldalon elhelyezett kereső segítségével. Ugyancsak sokan használják a honlap kompindulás visszaszámláló modulját. Természetesen a forgalom függvényében akár folyamatos átkelést is biztosít a társaság a meghirdetett menetrend felfüggesztésével.

A Balaton parti települések programjaihoz, rendezvényeihez csatlakozva a társaság tavasszal és ősszel az érintett eseményekhez is próbálja igazítani a hajóindulásokat, hiszen „az élményhez hajó visz”.

A főidényi programhajó kínálat tovább színesedik. Újabb programokkal bővül a gyerekeknek szóló Varázshajó, újra megjelenik a tavon az operett műfaja, és idén is várják az utasokat borkóstolós hajóval, bulihajókkal, kulturális programot kínáló élményhajóval, valamint a közkedvelt Minimax gyerekhajóval.

Idén először az utóidény első hetében is kínál még előre meghirdetett menetrend szerint programhajókat a BAHART, ezzel is hozzájárulva a térség azon céljához, hogy a főszezonon kívül is kínáljon a régió színvonalas szolgáltatásokat az ide látogatóknak.