Konkrét lépéseket vár voucherügyben az ECTAA

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 14. 17:08

Az ECTAA üdvözli az Európai Bizottság turisztikai mentőcsomagját, de kevesli a konkrét lépéseket. Az utazási utalványokkal és a repülőjegyek árának visszatérítésével kapcsolatban határozottabb fellépést várnának.

Az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezete, az ECTAA alapvetően üdvözli az Európai Unió turisztikai mentőcsomagjának május 13-i bejelentését.

Angol nyelvű állásfoglalásukból, melyet a MUISZ juttatott el szerkesztőségünkhöz, kiderül, hogy alapvetően egyetértenek azzal, hogy európai szinten koordinált lépésekre van szükség ahhoz, hogy a turizmus visszatérjen a megszokott kerékvágásba, ezen felül pedig ki kell dolgozni egy hosszú távú stratégiát, amelynek megvalósítása esetén krízistűrőbbé és versenyképesebbé válhat az ágazat.

Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke kijelentette, hogy "uniós szinten koordinált megközelítés szükséges az utazási korlátozások feloldása, valamint a biztonságos működés területén ahhoz, hogy az utazók bizalma helyreálljon és a turisztikai ágazat újrainduljon. Pontos és naprakész információkra is szükség van a turisztikai szolgáltatások elérhetőségéről, hogy a nyári üdülési szezont megmenthessük."

A május 13-án elfogadott csomag egyik különösen fontos része az az ajánlás a tagországok felé, miszerint a tour operatorok alternatív módon vouchert is felajánlhatnak az ügyfelek részére a járvány miatt lemondott csomagtúrák árának készpénzben történő visszafizetése helyett

Az ECTTA üdvözli a Bizottság azon erőfeszítéseit, hogy a voucherekkel kapcsolatos szabályok védjék a fogyasztók jogait, és hogy ezek az elvek egyformán vonatkozzanak a közlekedésre és a csomagtúrákra, a szervezet ugyanakkor sajnálja, hogy nem javasolt a Bizottság konkrétabb jogi megoldásokat – derül ki az állásfoglalásból.

Niewiadomski szerint az a probléma, hogy ezek csupán ajánlások, amelyeket nem kötelesek a tagállamok követni.

Csak ajánlás szintjén állt ki az utazási utalványok mellett az Európai Bizottság. Ez kevés az ECTAA szerint

Fotó: 123rf.com

"Európában jelenleg országonként eltérő szabályozások vannak érvényben, másfajta vocuherek, eltérő felhasználási időszakok, változó állami támogatások. A tagországok több lépéssel a Bizottság előtt járnak. Az ajánlások megszületése fontos dolog, de túl kevés és túl későn jött."

Az ECTAA ezért azt javasolja, hogy ne ajánlások, hanem konkrét jogi előírások szülessenek uniós szinten, amelyek az alapelveket jogszabályokba iktatnák, így lehetne biztosítani a fogyasztók jogainak érvényesülését.

Mivel a koronavírus-járványoz hasonló rendkívüli esemény a jövőben is előfordulhat, ezért már a jövőre is gondolni kell egy új szabályozás megalkotása során – hangsúlyozza a közlemény.

Az ECTAA továbbá azt is üdvözli, hogy a Bizottság állásfoglalásában első ízben ismerte el, hogy szükség van a fogyasztók magasabb szintű védelmére a légitársasági csődök esetén is.

Az ECTAA együtt fog működni a Bizottsággal, hogy kidolgozzanak egy sokkal konkrétabb légitársasági csődvédelmi javaslatot, amely bármilyen kiállított repülőjegy esetében alkalmazható lenne a jövőben.

Niewiadomski hangsúlyozta: "Nem áll az utazási irodák szándékában bármelyik utast megfosztani a jogos pénzvisszatérítés lehetőségétől, ugyanakkor amennyiben az utazási iroda nem kapja meg a visszatérítést a szolgáltatótól, akkor muszáj a legjobb alternatív lehetőséget választania, nevezetesen a vouchert. Az utalvány visszaváltható, rugalmas, és – ellentétben a készpénzes visszatérítéssel – védve van az utazási iroda csődje ellen. Arra bátorítjuk az utazókat, hogy fogadják el a fenti kritériumoknak megfelelő vouchereket, mivel a jelenlegi helyzetben ezek biztosítják a legmagasabb szintű biztonságot számukra".

A probléma meglétét immár a légitársaságokat tömörítő szövetség, az IATA is elismeri. Tegnapi körlevelükben azt írják, az ECTAA elküldött nekik egy listát azokról a légitársaságokról, amelyek nem teljesítik a jegyek árának visszatérítését, illetve a BSP-n keresztül késleltetik a visszatérítések jóváhagyását, és az ECTAA álláspontja szerint ezáltal ezek a légitársaságok nem tartják be az IATA érvényes előírásait (824r szabályozás), illetve az európai légiutasok jogaira vonatkozó 261/2004-es szabályozás előírásait.

Az ECTAA követeli, hogy az IATA tegye meg a megfelelő lépéseket, hogy az érintett légitársaságok kezeljék az ECTAA által felvetett problémákat. A levél végén azt írja, hogy a törvénysértésről értesítik az érintett uniós szerveket és kormányzatokat. Az IATA ezek után levelet írt az ECTAA által problémásnak említett légitársaságok vezetőinek is.

Az Európai Bizottság tegnap elfogadott intézkedési csomagjának célja a turisztikai ágazat megsegítése a koronavírus-járvány idején.

Az ECTAA közel 70 ezer európai utazási irodát és tour operatort tömörít.