Könnyebben lesz elérhető a Hungaroring

Forrás: Magyar Építők

 2018. január 30. 13:55

Rövidesen elkészülnek az engedélyezési tervek a többek közt a HÉV és a 2-es metró összekötését megvalósító projektben.

Hamarosan elkészülnek a 2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötésére, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakítására vonatkozó projekt első két ütemének engedélyezési tervei – közölte Riz Levente XVII. kerületi polgármester. Ezek 2019 második felében rendelkezhetnek majd jogerős építési engedéllyel.

A 320 ezer ott élőt érintő fejlesztés rendezné és radikálisan növelné a közösségi közlekedés kapacitását, kiváltható lenne számos buszjárat, csökkenne a légszennyezés és az utazási idő - mutatott rá Riz Levente. Rákoskeresztúr Városközpontból például 25 perc alatt lehetne a Deák térre érni a mostani egy órás utazási idő helyett.

Az ötödik ütemben valósulna meg a Hungaroring elérése

Fotó: Magyar Építők

Ebből az öt ütemből áll a projekt:

A BKK honlapján korábban megjelent beszámoló szerint az állomások helye több esetben megváltozik. A korábban megjelentekhez képest jelentős változást jelent, hogy a HÉV fejlesztésével megvalósul a Hungaroring elérése is.

Az MTI hírében az alábbi ütemeket jelölték meg:

  • Az első, Cinkotáig tartó ütemben valósulna meg az Örs vezér terén a 2-es metró és a HÉV összekötése (106,5 milliárd forint)
  • Másodikként alakítanák ki a rákoskeresztúri szárnyvonalat (127 milliárd forint).
  • A harmadik ütemben a Cinkotától Gödöllői tartó szakasz (38,5 milliárd forint),
  • a negyedikben a Csömörig tartó szakasz korszerűsítése valósulna meg (1,3 milliárd forint).
  • Az ötödik ütemben valósulhat meg a Hungaroring elérése (5,3 milliárd forint).

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester azt mondta, remélik, hogy a kormány támogatja majd a projektet, és a következő európai uniós támogatási ciklusban elindulhat a beruházás első üteme.

Tarlós István főpolgármester közölte: támogatja a két polgármester kezdeményezését, és a főváros a kerületekkel „erőteljes lobbizásba" kezdett, hogy a projekt megvalósuljon. Hozzátette: a metró és a HÉV összekötése ugyanakkor jogi értelemben már nem a főváros kompetenciája, mert a HÉV-eket visszakapta az állam. Így a projekt anyagi fedezetét jelentős részben nem a fővárosnak kell biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

Ötmilliárd a Hungaroringnek

2017. augusztus 29.