Könnyebben utazhatnak Észak-Koreába a kínai turisták

Forrás: MTI

 2014. május 05. 15:28

A beutazási engedélyek kiadatásának könnyítésével és új látnivalók feltárásával csalogatna be a korábbinál több kínai turistát Észak-Korea, hogy fellendítse idegenforgalmi iparát.

A Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű oldala szerint június elejétől kezdődően a korábbi többnapos adminisztráció helyett az Észak-Koreával határos Liaoning és Csilin tartományokból beutazók 24 óra alatt kaphatnak útjukhoz hivatalos engedélyt.

A hírügynökség szerint Észak-Korea számos, a turistáknak korábban sosem mutatott látványosság megnyitásával is kedveskedne a kínai látogatóknak. A múlt héten megnyitották a határt a biciklivel érkezők számára is - korábban két keréken nem lehetett behajtani az országba.

Észak-Korea 1987-ben nyitotta meg kapuit a turisták előtt, ám azok számát sokáig szigorúan szabályozták, s a látogatóknak hosszas engedélyeztetési procedúrán kellett átesniük. A kommunista országot felkeresők túlnyomó többsége kínai, akik körében a Kínában illegálisnak számító kaszinózás és a számos más ország állampolgárai számára nem engedélyezett észak-koreai autósutak a legkedveltebbek.

Az utak ára is kedvező: egy háromnapos túra ára 1500 jüan (54 ezer forint), egy négynaposé kétezer jüan (72 ezer forint) körül alakul. Ennek is tulajdoníthatóan tavaly már mintegy negyedmillió turista látogatott el Észak-Koreába, tíz százalékkal többen, mint egy évvel korábban.