Könnyítés: a második oltás után azonnal beléphetünk Horvátországba

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 11. 17:09

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

A horvát kormány június elején jelentette be, hogy a koronavírus elleni egy oltással is be lehet már utazni Horvátországba.

A határátlépésre vonatkozó korábbi rendelkezés továbbra is érvényben marad: egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot.Az összes többi vakcina (pl. Sinopharm) esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba. A mostani könnyítés szerint nem kell két hetet várni a második oltás felvétele után: akár aznap be lehet utazni Horvátországba.

Már nem kell két hetet várni a második oltás felvétele után a horvátországi beutazáshoz

Fotó: 123rf.com

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Horvátországban meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb 100 főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

 

Szlovénia is enyhített

A szlovén kormány csütörtöki ülésen további egy héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. Egyedül a kulturális rendezvények terén tett engedményeket, ezeken már ételt és italt is fel lehet szolgálni.

Ljubljana további országokat vett le a vörös és sötétvörös besorolású országok listájáról. Szombattól többek között Horvátországból, Csehországból és Németországból is korlátozások nélkül lehet belépni Szlovéniába, Magyarország már a múlt szombaton lekerült erről a listáról.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 751 320-an kaptak, közülük 521 590-en már a második adagon is túl vannak.

Mint ismeretes, Magyarország Horvátországgal és Szlovéniával is kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.