Konténerdepót nyit a repülőtéren a Mahart Container Center

Forrás: turizmus.com

 2022. november 28. 15:50

A Mahart Container Center bérbe vette a Budapest Airport új, mintegy 30 000 négyzetméteres, nagy teherbírású operatív területét, amelyet a bérlő cég mostantól konténerek tárolására használ.

Szeptemberben vette birtokba a Mahart Container Center (MCC) azt a mintegy 30 000 négyzetméternyi operatív területet, amelyet a Budapest Airport az Európai Unió támogatásával alakított ki a repülőtéri iparvágány közelében. A bérbe adott területet az MCC elsősorban üres konténerek tárolására használja, a már meglévő csepeli konténertermináljának kiegészítéseként. A partnerség a Budapest Airport számára fontos lépés az intermodalitás felé: a konténereket az MCC elsősorban közúton szállítja a kért helyszínre.

„Légiáru-szállítás tekintetében óriási potenciál van a budapesti repülőtérben, és még több lehetőség áll rendelkezésünkre, ha túltekintünk a légifuvarozás világán. Kiélezett verseny folyik a régiós országok között az intermodális áruszállításra épülő fejlesztésekért, beruházásokért. Mi itt Budapesten kiváló adottságokkal – logisztikai környezettel, infrastruktúrával – rendelkezünk ehhez, épp ezért örömünkre szolgál, hogy bérlőink között köszönthetjük a Mahart Container Centert, mint az intermodalitás egyik első repülőtéri képviselőjét” – emelte ki René Droese, a Budapest Airport fejlesztési igazgatója.

A helyszín nagy előnye, hogy kiváló közúti összeköttetéssel rendelkezik, a terület pedig akár 2,800 TEU konténer tárolására alkalmas.

„Az új depó használatba vételével új üzleti partnereket tudunk kiszolgálni, ami esélyt ad a környezetbarát intermodális fuvarozás további fejlesztésére” – tette hozzá Fábián Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója.

Fábián Zoltán, a Mahart Container Center ügyvezető igazgatója és René Droese, a Budapest Airport fejlesztési igazgatója a depó megnyitóján

Fotó: Baranyi Róbert/Budapest Airport

A budapesti repülőtérre érkező légiáru végállomása nem feltétlenül Magyarország; az itt kezelt áru számos esetben más kelet-közép-európai országok ellátását biztosítja. Az áruszállítás rendkívül fontos szerepet tölt be a gazdaság és a kereskedelem, és ezáltal a magyar társadalom ellátásában. A BUD Cargo City átadása óta folyamatosan halad afelé, hogy Kelet-Közép-Európa vezető légi kapujaként funkcionáljon; az intermodális szállítási módok felé történő nyitás pedig tovább erősítheti a regionális árukezelő központ szerepet.

A konténerterminálnak helyet adó terület kialakítása része annak a nagyszabású infrastrukturális fejlesztési projektnek, amelyhez az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze (CEF) összesen 14 841 000 eurós vissza nem térítendő támogatást nyújtott 2018-ban.