Könyv jelent meg a százéves magyar légiforgalmi irányításról

Forrás: MTI

 2016. március 17. 15:55

Őrangyalok - a magyar légiforgalmi irányítás száz éve címmel jelent meg a szakszolgálat eddigi történetét bemutató kötet, amelyet szerdán mutattak be a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat épületében Budapesten.

Csontos János, a könyv társszerzője az MTI-nek elmondta, 1916 januárjában üzemelték be az első átjátszó adót háborús események miatt: a Bukarestet és Szalonikit bombázó német Zeppelin hajók éjszakai útvonalát kellett biztosítani.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt száz évben, békében és háborúban, a magyar irányítóknak mindig sikerült a világ élvonalába tartozniuk. Magyar volt az első ismert légiforgalmi irányító, Gasparik László, a következő szakembert csak tíz évvel később jegyezték fel.

Később a Bay-féle radar kifejlesztésében is magyarok vettek részt, ma pedig a HungaroControl ismét a világ élvonalába tartozik egyebek mellett a koszovói magas légtér irányításával, amely azért számít különlegesnek, mert nem szomszédos ország légterében végez szolgáltatást a magyar szakszolgálat.

A kronologikus szerkesztésű könyvet Renner Péter légiforgalmi irányító doktori értekezése alapján szerkesztette Csontos János. A doktori disszertációhoz Renner Péter Moys Péter kutatásait is felhasználta.