A hóviharok miatt korábban indul a szezon Európa síparadicsomaiban

Forrás: turizmus.com

 2023. november 20. 14:55

Az októberi, szokatlanul meleg időjárás után az Alpokban november első heteiben már hó borította be a hegyeket. A hóviharok miatt Európában a vártnál korábban kezdődhet el a síszezon, Svájc, Franciaország és Ausztria síközpontjai már bejelentették a nyitvatartási időpontokat.

Idén korábban indul az európai síszezon, mivel egyes sípályák az elmúlt héten több mint egy méter vastag friss hóról számoltak be, ami a téli turisztikai szezon kezdetét jelzi. A jövő héten akár 50 centiméteres hó várható a népszerű alpesi úti célokon, amelyek közül a legismertebbek közé tartozik a svájci Crans Montana, a franciaországi La Plagne és Chamonix francia község, valamint az osztrák Saint Anton am Arlberg.

„Az elmúlt két hétben viharok zúdultak az Alpokra, és a 100 centimétert meghaladó hótakarók mostanra egyre gyakoribbak a felső lejtőkön. Ez szilárd alapot biztosít az előttünk álló télre, és mivel az előrejelzések szerint még sok hó várható, ez lesz az egyik legjobb kezdete a téli síszezonnak" – mondta Ian McIlrath, a Ski Solutions ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a kivételes körülményeknek köszönhetően látványosan megugrott a foglalások száma a kedvelt úti célokba.

Korábban kezdődik az idei téli szezon Európában

Fotó: 123rf.com

 

Az időjárás több síterepet is arra ösztönzött, hogy közzétegye nyitvatartási időpontjait. Franciaországban még nem mindenhol nyitottak ki a sípályák, de például Tignes november 18-a óta már várja a téli sportok kedvelőit. Az ausztriai Kitzbühel és Sölden szintén nyitva tart – írja a SchengenVisaInfo.

Svájcban már kilenc területet nyitottak meg, köztük Davost, Zermattot és Verbiert, utóbbit a tervezettnél három héttel korábban. Egyes olasz síterepek is látogathatóak már, például Livigno, de sokuk november 25-én nyílik meg a síelők előtt, beleértve Madonna di Campigliót.