Korlátozás nélkül átrepülhetnek az izraeli repülőgépek Szaúd-Arábia felett

Forrás: turizmus.com

 2022. július 16. 16:36

A szaúdi légiközlekedési hatóság olyan bejelentést tett, amelynek értelmében a jövőben az izraeli repülőgépeknek is engedélyezik az átrepülést az ország felett.

Szaúd-Arábia módosította a légiközlekedési szabályait, amivel jelét adta a közeledésnek az Izraellel való feszült viszonyában. A szaúdi légiközlekedési hatóság még péntekre virradó éjjel bejelentette, hogy a jövőben „megnyitja a légterét minden légitársaság előtt, amely teljesíti a hatóság átrepülésre vonatkozó követelményeit” – írja az aero.de.

Ezzel vége szakadhat az izraeli repülőgépek szaúd-arábiai átrepülési tilalmának, amelyet az elmúlt években már lazítottak valamelyest. A bejelentés időpontjában még Izraelben tartózkodó és éppen Szaúd-Arábiába továbbutazni készülő Joe Biden amerikai elnök „történelmi döntésnek” nevezte a szaúdi vezetés lépését.

Izrael és Szaúd-Arábia nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat, a rijádi kormány nem ismeri el államként Izraelt. A szaúdi fél hivatalos közleménye valószínűleg ezért nem nevezte meg konkrétan az országot. A két állam azonban a kulisszák mögött már hosszabb ideje tárgyal többek között biztonsági ügyekről. Mindketten fenyegetve érzik ugyanis magukat közös ellenségüktől, Irántól, és aggodalommal figyelik annak növekvő befolyását a régióban.

El Al-gép az izraeli Ben Gurion repülőtéren

Fotó: 123rf.com

Korábban az Izraelből érkező és oda tartó repülőjáratokra közel teljes átrepülési tilalom vonatkozott Szaúd-Arábia területén, ez alól időközben mentesültek az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein között közlekedő járatok. A két Öböl-menti ország 2020-ban, az USA közvetítésével vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A mostani lépéssel Szaúd-Arábia a további nyitásra mutat hajlandóságot.
Az átrepülés engedélyezése rövidebb repülési időt jelent például olyan ázsiai országokból, mint Thaiföld és Kína. Az innen vagy ide utazóknak eddig nagy kerülőt kellett megtenniük. Az Air India tel-avivi járatai 2018 óta megkapják az átrepülési engedélyt, ami több mint két órával megrövidítette a repülési időt.
2020-ban egy Indiába tartó izraeli repülőgépnek is támogatást nyújtott a szaúdi légiforgalmi irányítás, amikor az egy vihar miatt arra kényszerült, hogy Szaúd-Arábia felett repüljön át. A pilóták szerint a segítségnyújtás „tényleg nagyon kedves” volt.