Kormányrendelet tiltja a légiforgalmi irányítók sztrájkját

Forrás: turizmus.com

 2021. július 27. 10:17

A Magyar Közlöny 142. számában megjelent 446/2021. kormányrendelet kimondja, hogy a magyar légiforgalmi irányítók a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos vészhelyzet időszaka alatt nem sztrájkolhatnak.

A hétfő este megjelent kormányrendelet a világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig – ami a vészhelyzet végét jelenti – tiltja meg a sztrájkot a légiforgalmi irányítóknak.

Mint azt a Magyar Nemzet hétfőn megírta,  július 27-től kezdett volna határozatlan idejű munkabeszüntetést a HungaroControl légiforgalmi irányítóit képviselő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ), mert nem volt elégedett a három évre felajánlott 15 százalékos béremeléssel.

Budapesti légiforgalmi irányítók

Fotó: HungaroControl

A lap szerint a pandémia miatt a légiforgalmi vállalat 2020 márciusa óta – 2019 azonos időszakához képest – 60 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést és hasonló mértékű bevételkiesést szenvedett el, ezzel egyidejűleg a légiforgalmi irányítók munkaterhelése 30 százalékkal csökkent. Európában sok légi navigációs szolgáltató kényszerült arra, hogy csökkentse az irányítói fizetéseket vagy elbocsássa a szakállomány egy részét. A Hungaro­Control idén júniusban a 2021 és 2023 közötti időszakra évi ötszázalékos, azaz összesen 15 százalékos béremelést ajánlott fel a CMLISZ-nek, amit az nem tartott elfogadható mértékűnek és sztrájkot helyezett kilátásba.

A lap arra is kitért, hogy a légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1–2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki, és rendkívül jó munkakörülmények között dolgoznak.