Kormányzati segítséggel nyaralhatnak külföldön a csehek

Forrás: turizmus.com

 2020. május 15. 11:30

Árplafont vezetett be a cseh kormány a koronavírustesztekre, hogy minél többen tudjanak menni külföldre nyaralni.

A Cseh Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében a teszt ára május 15-től maximum 1674 korona lehet, ami mai árfolyamon 21.500 forintot jelent – értesült az expats.cz.

A döntést azzal indokolta Adam Vojtech egészségügyi miniszter, hogy a kormányzat így kívánja csökkenteni a nyaralók költségeit és elősegíteni, hogy minél többen el tudjanak menni nyaralni.

A jelenlegi szabályok értelmében a cseh állampolgárok szabadon utazhatnak külföldre, de amikor hazatérnek, kötelező koronavírus-tesztet elvégeztetniük. A teszt nem lehet régebbi négy naposnál.

Az is tény ugyanakkor, hogy a legtöbb országba való belépéskor ugyancsak kérnek negatív teszteredményt az utazótól. Ha ez a rendszer maradna a nyáron, akkor minden utast kétszer kellene letesztelni a nyaralása miatt, egyszer az elején, egyszer a végén.

Két tesztelés, egy elutazáskor, egy hazaérkezéskor, még a maximált árak mellett is több mint 40 ezer forintos költséget jelentene minden cseh utazónak

Fotó: 123rf.com

Mivel jelenleg a tesztek ára 3000 korona körül mozog, a tesztelés költsége magasabb lenne, mint egy charterjegy ára, ez pedig végülis lehetetlenné tenné sok cseh család számára idén a tengerparti nyaralást – szól a hivatalos érvelés. Ezért született meg a tesztek árának maximálásáról szóló döntés.

A Cseh Utazási Irodák Szövetsége szerint ugyanakkor még a 1674 koronás ár is túl magas, ezért további árcsökkentést kértek a minisztériumtól.

Frissítés: Szlovénia már május 31-től, míg Olaszország június 3-tól megnyitja határait az uniós állampolgárok előtt, és belépéskor nem kell hivatalos koronavírusteszttel igazolniuk, hogy fertőzésmentesek.