Környezetbarát temető Bécsben

 2010. november 01. 12:58

Nemcsak idegenforgalmi nevezetesség, a művészet és a történelem panteonja lehet egy temető, hanem környezetbarát pihenőhely is. Erre példa, hogy a közelmúltban környezetbaráttá alakították az egyik bécsi temetőt, amely így már nemcsak a halottak végső nyughelye, hanem ritka és védett fajok menedéke is.

Az osztrák főváros 18. kerületében található neustift-i temetőben hét olyan területet alakítottak ki, ahol zavartalan menedékre lelhetnek az olyan ritka vagy veszélyeztetett fajok mint a foltos szalamandra, a kék cinege, a vörösbegy, az erdei béka vagy a lepkék és pillangók népes családja.
Az énekesmadaraknak költőodúkat helyeztek el szerte a fákon, a denevérek előtt pedig megnyitották a kápolna padlását. A temetői kertészet közelében található tavacskát megnagyobbították, és sziklákkal valamint falevélkupacokkal tették élhetőbbé az erdei békák, foltos szalamandrák és pettyes gőték számára.
A projekt célja, hogy a hüllők, madarak és rovarok számára élőhelyet kínáljanak a sűrűn beépített városban, a látogatóknak pedig igazi kirándulás legyen a temetőlátogatás. Mindenhol táblák jelzik, milyen változtatásokat tettek az egyes fajok érdekében, és temetővezetésre is be lehet jelentkezni.
A különlegesen átalakytott temető egy bécsi természetvédelmi szervezet, a Netzwerk Natur, valamint a város temetkezési vállalatának együttműködésével jött létre.