Környezetkímélő fejlesztés Hollandiában

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 13. 17:25

A tervek szerint jövőre összesen 65 millió eurós beruházással biokerozin-gyárat építenének Hollandiában, a KLM pedig fokozatosan áttérne a „tisztább” üzemanyag használatára.

A kormányzat erőteljes támogatása mellett az észak Hollandiában lévő Groningen tartományt szemelték ki arra, hogy itt építsenek fel egy biokerozin-gyárat. Mint Martin van Dijk, a SKYNRG vegyipari kombinát elnöke bejelentette: a tervek készen vannak, a néhány hiányzó engedélyt a közeljövőben beszerzik, így minden akadály elhárul a projekt jövő évi indulása elől. Tájékoztatása szerint a bio üzemanyagra égetően szükség van mindenütt, de kiemelten fontos Hollandiában és az EU-n belül.

Los Angeles közelében már egy működik egy biokerozin-gyár, ahonnan a KLM és más holland légi szállítók üzemanyagot vásároltak a tesztekhez, de ez hosszabb távon a szállítási költségek miatt nem lenne jövedelmező. A groningeni üzem viszont a kapacitása függvényében az EU légitársaságok többségét ki tudná szolgálni. Az első ütemben a tervek szerint először egy 10 millió eurós beruházás valósulna meg, amit az igények szerint egy második fázisban a becslések szerint egy 55 milliós követne. 2019-ben mindkét fázisnak be kellene fejeződnie, hogy az év utolsó hónapjában megindulhasson a termelés.

A többi légitársaság is vásárolhat majd biokerozint

Fotó: freepik.com

Időközben még tisztázni kell, eljuthat-e a biokerozin az EU országaiba a különböző európai csővezeté- rendszereken. Értelemszerűen elsőnek a holland repülőtereken lehetne a vételezést megoldani, és ezzel egyidejűleg tervezik a más országokban történő eladást is.