Környezettudatosan utaznak a svédek

Forrás: AIRportal.hu

 2019. május 06. 16:57

A „flygskam”, azaz a „repülés szégyene” mozgalom egyre népszerűbb a svédek körében, akik ennek hatására környezetkímélőbb járműveket választanak.

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a svédek egy főre jutó, repülésből származó szén-dioxid-kibocsátása a globális átlag ötszöröse volt 1990 és 2017 között. A skandináv ország északi fekvése, magas életszínvonala, a charterutak népszerűsége és a fapados légitársaságok elterjedése mind-mind hozzájárultak a kiugró értékhez- írja az Airportal.

Az ország azonban egyre tudatosabban harcol a  környezetszennyezés ellen. Egy 2019 márciusi felmérés szerint 5-ből 1 svéd választotta a vonatozást repülés helyett 2018-ban, így nem meglepő, hogy a vasúti közlekedés rekordszámot produkált 32 millió utassal. Az állami vasúttársaság 21%-os növekedést tapasztalt az üzleti utasok körében 2018-2019 telén, a kormány pedig bejelentette, hogy 2022-től kezdődően éjszakai vonatokat fog üzemeltetni a fontosabb európai nagyvárosokba.

Egyre több svéd választja a repülő helyett a környezetet jobban kímélő vonatot

Fotó: Wikimedia

A mozgalom egyik legnagyobb vesztese a Swedavia, amely tíz légikikötőt működtet az ország területén. A svéd üzemeltető repülőtereinek utasforgalma utoljára tavaly augusztusban mutatott növekedést az előző év azonos hónapjához viszonyítva, azóta pedig folyamatosan mérséklődik. A csökkenés ráadásul egyre nagyobb mértékű: tavaly szeptemberben még 2%-os volt, idén februárban elérte a 4%-ot, márciusban pedig már a 6%-ot.

A Scandinavian Airlines (SAS) utasforgalmára sincs pozitív hatással a mozgalom népszerűsége. A légitársaság számos környezetbarát intézkedést tervez bevezetni azért, hogy javítson megítélésén.