Környezetvédelmi matrica Franciaországban

Forrás: turizmus.com

 2017. február 10. 12:00

Párizsból tavaly július 1-től kitiltották a forgalomból az 1997. január 1 előtt gyártott autókat és az 1999. június 1. előtt gyártott motorokat. Idén áprilistól a külföldi autósokra is vonatkozik a rendelet, és egy speciális matrica használata.

A régebbi típusú járművek nem közlekedhetnek Párizs belterületén, hétköznapokon 8.00 és 20.00 óra között. Ez a rendelet a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozik, hatálya a Boulevard Phériphérique-en belül eső városrész, maga a körgyűrű nem érintett már.

A tiltással párhuzamosan ún. Crit'Air környezetvédelmi szélvédőmatricákat is bevezetnek (1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet), amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe a behajtást tudják majd ellenőrizni a rendőrök, illetve ez alapján kezdhetik meg az autók kitiltását az esetleges forgalomkorlátozások esetén. Ez a környezetvédelmi matrica 6 kategóriában és színben létezik, mely a járműveket a forgalomba helyezésük éve, az energiahatékonyságuk és károsanyag-kibocsájtásuk alapján osztályozza.

 

2017. április 1-től a külföldi autósokra is vonatkozik a rendelet és a Crit’Air matrica használata egyaránt, ráadásul idén január közepétől Lyon és Grenoble is alkalmazza a szigorítást. A hivatalos honlapon már elérhető egy többnyelvű felület, ahol a matricát lehet megrendelni (angol és francia nyelven). A rendeléstől számítva 5 napon belül postán kapja meg a megrendelő a matricát. A honlapon található egy speciális kalkulátor, mellyel ki lehet számolni, hogy az adott járműhöz melyik matricát kell megvásárolni. Ha valaki a szükséges matrica nélkül hajt be a környezetvédelmi zónában, akkor 2017. április 1-től bírságot kell fizetni. Ennek összege: kamion esetében 65 euró egyéb járművek esetében 68 euró.