Koronamentes turistafolyosó jöhet létre Horvátország és Csehország között

Forrás: turizmus.com

 2020. április 22. 14:42

Horvátország a két ország által kölcsönösen elfogadott modell alapján, turistafolyosón fogadna cseh turistákat az idei nyári szezonban – jelentették be horvát politikai vezetők.

Horvátország már egyeztetéseket folytat Csehországgal egy „turistafolyosó” létrehozásáról azoknak a turistáknak a számára, akik igazolni tudják, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal – írja a portfolio.hu az osztrák Kronen Zeitung cikkére hivatkozva. A lap szerint egy hasonló modell működhet az osztrák és a magyar turisták számára is.

„Már egyeztettünk Csehországgal arról, hogy tegyenek javaslatokat, és mi is megtesszük a mieinket” – mondta Gari Cappelli horvát turisztikai miniszter az állami HRT rádióadó egyik műsorában. A kezdeményezés cseh utazásszervezők részéről érkezett, az elképzelés lényege, hogy akik igazolják, hogy nem fertőzöttek, repülőgéppel vagy akár autóval is beutazhatnak Horvátországba. A miniszter szerint az ország nagyban függ a külföldi turistáktól, akik a teljes turizmus 90 százalékát adják Horvátországban.

Múlt héten a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic a Twitteren azt írta, hogy a horvát és a cseh turisztikai miniszter egy kölcsönösen elfogadható modellt dolgoz ki arról, hogyan érkezhetnek cseh turisták Horvátországba nyaralni. A helyi média írta a terv kapcsán, hogy egy hasonló modell működhet osztrák és magyar turisták számára.

Moscenicka Draga tengerpartja. Horvátországban a turisztikai forgalom 90 százaléka a külföldi turistákhoz köthető

Fotó: 123rf

Horvát egészségügyi hivatalok óvatosan fogalmaztak a témával kapcsolatban, kiemelve, hogy olyan országokból, ahol a horvátországinál több megbetegedés fordul elő, turisták nem utazhatnak be Horvátországba.

Horvátországban a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat május 4-ig hosszabbították meg nemrég, addig tilos minden tömegrendezvény, és az üzletek nagy része is zárva van, kivéve az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat, benzinkutakat.

A turizmus a horvát GDP ötödét adja, tavaly közel 20 millió turista érkezett az országba, köztük 700 ezren Csehországból.