A csehek már nem adnak vízumot kínaiaknak

Forrás: MTI

 2020. január 30. 15:35

A cseh külügyminisztérium leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak – jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter csütörtökön Prágában. A vízumkiadó központok Kínában már zárva vannak. A lehetséges további intézkedésekről folynak a tárgyalások.

Andrej Babis kormányfő közölte: mérlegeli azt az elképzelést, hogy Prága ideiglenesen leállítja a Kínából érkező repülőgépek fogadását. Petrícek szerint nem kizárt, hogy az érintett légitársaságok ezt a döntést maguk hozzák meg.

A cseh hatóságok már vasárnap elkezdték a Kínából érkező utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését a prágai nemzetközi repülőtéren.Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, és átlagban két és fél napot töltöttek ott.A Kína járvány sújtotta régióiban rekedt öt cseh állampolgár kimenekítéséről Prága a franciákkal és a britekkel tárgyal, és nem zárja ki a németekkel való együttműködést sem.

Prágát is kedvelik a kínai turisták

Fotó: Pixabay

Párizs és London prágai értesülések szerint szombaton tervez különgépet küldeni Kínába, ehhez azonban egyelőre hiányzik Peking engedélye – mondta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter.

Kifejtette: a kormányfővel abban állapodtak meg, hogy ha szombaton nem sikerülne a manővert lebonyolítani, akkor Prága mérlegelni fogja saját különgép küldését Kínába. Amennyiben erre sor kerül, Prága a gép szabad helyeit további EU-országok állampolgárainak ajánlja fel.