A korlátozások oldása helyett Németország inkább szigorít

Forrás: MTI

 2020. augusztus 27. 20:41

A fertőzések számának emelkedése miatt megszakítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások visszavonását Németországban. A tömegrendezvények tilalmát legalább az év végéig fenntartják.

A korlátozások lebontásának folytatása helyett több területen további szigorításokat vezetnek be, és igyekeznek egységesíteni a tartományonként eltérő fertőzésvédelmi szabályozást – döntöttek a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán. Így például a tömegrendezvények tilalmát legalább az év végéig fenntartják, és 50 eurós (17 ezer forint) alsó határt írnak elő a maszkviselési szabályok megsértésének büntetésére.

A többi között arról is döntöttek, hogy a nyári turistaszezon végével, szeptember 15-vel megszüntetik a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országból vagy régióból hazatérőknek biztosított ingyenes koronavírus-teszt lehetőséget, és nagyobb erőt összpontosítanak a karanténszabályok betartásának hatósági ellenőrzésére.

A kockázatosnak minősített térségekből hazatérő németekre új szabályt vezetnek be

Fotó: 123rf.com

A járványügyi szempontból kockázatosnak minősített térségekből hazatérőkre új szabályt vezetnek be, amely szerint a kötelező házi karantén alatt legkorábban az ötödik napon készíttethetnek tesztet, amely negatív lelet esetén mentesít a karanténtól. Ezzel az előírással a röviddel a hazautazás előtt, vagy a hazaúton történt fertőzéseket próbálják kiszűrni.

A német külügyminisztérium hétfőn egyébként utazási figyelmeztetést adott ki a francia Riviérára és Párizs térségére.

Németországban július vége óta az 500 körüli szintről az 1500 körüli szintre emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek naponta regisztrált száma. Ugyanakkor a járvány természete jelentősen megváltozott, az első csúcsponthoz, az április eleji időszakhoz képest nagyjából a felére – 2,7 százalékról 1,3 százalékra – csökkent az intenzív kórházi ellátásra szoruló igazolt fertőzöttek aránya, a fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma pedig az április eleji napokban regisztrált 250 körülinek a töredékére, napi 4-5-re süllyedt.