Koronavírus elleni intézkedések tesztrepülőtere lesz a Bécs-Schwechat

Forrás: turizmus.com

 2020. június 17. 15:51

A biztonságos utazás érdekében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a koronavírus terjedése elleni irányadó légiforgalmi standardokat dolgoz ki, a tesztelés egyik helyszínéül a bécsi repülőteret választották.

A bécsi repülőteret is érzékenyen érintette a járvány; a májusi utasszám 99,3 százalékkal esett vissza az előző év májusához képest. Június 15-én azonban újra megkezdte egyelőre korlátozott működését az osztrák Austrian Airlines légitársaság, és már más, menetrend szerinti járatok is indulhatnak Schwechatról.

A biztonságos utazás érdekében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) most nemzetközi védelmi standardokon dolgozik, ezek tesztelésének egyik helyszínéül a bécsi repülőteret választották – tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az Austrian Airlines gépei a bécsi repülőtéren

Fotó: Bohmann / PID

Az EASA által megfogalmazott ajánlások alapján a reptér egész területén kötelező a maszkviselés az utasok, kísérőik és az alkalmazottak számára, valamint meg kell tartani a legalább egyméteres távolságot is. Erre felfestések és táblák is felhívják a figyelmet. A check-in és boarding kapuk, valamint az információs ablakok plexiüveggel vannak ellátva, és számos ponton kézfertőtlenítők vannak kihelyezve. Ahol busszal szállítják az utasokat a repülőkhöz, ott az egyszerre felszállók számát limitálják.

Ezeket az intézkedéseket eddig is alkalmazták, újdonság viszont, hogy minden érkező utast hőkamerás testhőmérséklet-mérésnek vetnek alá. Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár az utasok számára, mert a poggyászkiadóhoz való haladás közben, automatikusan történik. A normálisnál magasabb testhő esetén hatósági orvosi vizsgálatra kerül sor.

A reptéren változatlanul lehetőség van önköltséges koronavírustesztet csináltatni, melynek eredménye pár óra alatt kiderül. Akik még biztonságosabban szeretnének repülni, a honlapon igénybe vehetik az új Covid Care Prémium Szolgáltatást is, aminek keretében az utast a reptér egyik alkalmazottja a check-in-től a beszállókapuig kíséri, elintézi a gyors átjutást a biztonsági ellenőrzéseken és igény esetén a koronavírustesztet is megszervezi. A prémium szolgáltatás része a a Covid Care Csomag is, aminek tartalma egy maszk, egy pár eldobható kesztyű, fertőtlenitőszer, illetve egy általános tájékoztató a vírushelyzet alatti utazásról.