Koronavírus-hitelt igényelhetnek az osztrák turisztikai vállalkozások

Forrás: turizmus.com

 2020. március 12. 11:45

Ahogy korábban megírtuk az turisztikai iparágban tevékenykedő vállalkozások stabilitásának megőrzése érdekében az osztrák kormány a Gazdasági Kamarával és az Osztrák Turizmusbankkal együttműködve 100 millió eurós kezességvállalási garanciakeret biztosításáról hozott az elmúlt héten döntést.

A 3 éves futamidővel nyújtott áthidaló hitelekhez a garancia március 11-én 15 órától igényelhető a turizmusbanktól – írja a GD Consulting folyamatosan frissülő blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Az intézkedés értelmében a vállalkozások likviditási nehézségeik elkerülése érdekében áthidaló pénzügyi források megszerzéséhez kezességvállalást kapnak a turizmusbanktól, illetve az állam az ezzel járó adminisztrációs terheket átvállalja.

A vírusra hasonlító dodekaéder-installáció a járvány miatt bezárt Bécsi Egyetem előtt

Fotó: GD Consulting

Az áthidaló kölcsönt kis- és közepes vállalkozások igényelhetik, akik a turizmus, szabadidő-gazdaság területén dolgoznak: úgymint éttermek, utazási irodák és szállásadók. Nagy nemzetközi láncok és vállalatok nem jogosultak a támogatásra.

Feltétel, hogy a vállalkozás forgalma minimum 15%-os elmaradást mutasson a tavalyi bázishoz. A koronavírussal való közvetlen összefüggést nem kell bizonyítani.

A garancia 10 000 és 500 000 euró közötti hitelre kérvényezhető. Ezzel az intézkedéssel biztosítják, hogy az bevételek elmaradása, kiesése ellenére a pénzügyi kötelezettségeiket teljesíteni tudják az érintett vállalkozások.