Koronavírus: intézkedések világszerte

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. január 27. 14:29

A koronavírus világszinten hatással van a turizmusra, az egyes országok sorra jelentik be a járvány terjedése ellen foganatosított intézkedéseket.

Friss összeállítás a bevezetett intézkedésekről:

– A kínai Vuhanból indult koronavírus terjedése miatt hétfőn a legnagyobb orosz chartercégek az idegenforgalmi irodákkal egyetértésben felfüggesztették a Kínába közlekedő repülőjárataikat.

A fertőzésveszély miatt Oroszország mind a 213 határátkelőhelyén fokozták az ellenőrzést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Moszkva "minden szükséges intézkedést meghozott" a vírus terjedésének megakadályozására.

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek. Eddig még nem volt szükség beavatkozásra

A koronavírus tünetei, terjedése és következményei

Fotó: MTI

– A francia kormány "a hét közepén közvetlen légi úton" hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból – jelentette be Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelet alatt történik. A hazatérőknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk – mondta a tárcavezető, miután az illetékes hatóságokkal együtt egyeztetett Edouard Philippe miniszterelnökkel.

– Az olasz kormány is bejelentette, hogy kész hazaszállítani állampolgárait a kínai Vuhanból, ahol az új típusú koronavírus okozta fertőzés terjed, de a városban és térségében élő, mintegy ötven olasz elutasította az ajánlatot.

– Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott – jelentette be vasárnap a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi hivatala. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják.

Magyarországot is érinti a kínai turistacsoportok törlése, amiről itt írtunk.