Koronavírus: magas cseh és horvát számok, szlovén „vörös lista”

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. augusztus 23. 12:03

Csehországban első ízben haladta meg az ötszázat a napi megbetegedések száma pénteken. Augusztus 19-e óta 35 olyan cseh állampolgárnál azonosították a fertőzést, akik Horvátországban nyaraltak. Szlovénia három uniós országot „vörös listára” tett.

Csehországban a napi fertőzéses esetek száma már egye hete folyamatosan nő, s először haladta meg az 500-at a napi megbetegedések száma. (Az eddigi rekord, 377 eset március 27-éről való.) A szaktárca szerint ez alapvetően annak következménye, hogy mintegy két hete masszív tesztelést végeznek a helyi fertőzésgócokban, amelyekből több mint egy tucatnyi van az országban.

A cseh egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy augusztus 19-e óta 35 olyan cseh állampolgárnál azonosították a fertőzést, akik Horvátországban nyaraltak.

A nyári szabadságolások kezdete óta 142 ilyen esetet diagnosztizáltak a feltehetően külföldön megfertőződött összesen 320 cseh állampolgár között.

Horvátország a cseh turisták egyik legnépszerűbb úti célja. Az egészségügyi tárca szombati Twitter-üzenetében megállapította, hogy az onnan behurcolt fertőzéseket nagy számban olyanoknál azonosították, akik a nyaralásuk alatt tömeges rendezvényeken vettek részt.

A vírus terjesztői főként az éjszakai szórakozóhelyeken felelőtlenül bulizó fiatalok

Fotó: 123fr.com

A horvát járványügyi válságstáb szombati közleményéből is az derült ki, hogy a Horvátországban azonosított esetek nagy része is a tengerparthoz kötődik. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, s a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Közben Horvátországban a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghaladva a háromszázat – derült ki a horvát válságstáb szombati jelentéséből.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket.

Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma, a kabinet által közzétett adatok szerint a behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és tíz újabb országot helyezett „vörös listára”, köztük három uniós tagállamot: Horvátországot, Máltát és Hollandiát. Ezen országokból érkezők számára két hét karantént rendelt el. A „vörös listán” egyébként 70 ország szerepel. Magyarország továbbra is zöld jelzésű ország, azaz az onnan érkezők korlátozások nélkül utazhatnak Szlovéniába.