Koronavírus: mennyit veszíthet Budapest turizmusa?

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 19:22

Utánajártunk, mi forog kockán, ha a járvány elhúzódása miatt elmaradnak az elmúlt években sikeresen Budapestre csalogatott kínai vendégek.

A magyarországi forgalomban a kínai beutazó turizmus folyamatosan növekvő szegmenst jelent. A kínaiak döntő többsége rövid, átlagosan 1,5 napos magyarországi tartózkodása során Budapesten száll meg.

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtól megtudtuk, hogy Kína a vendégérkezések alapján az 5., a vendégéjszakák alapján pedig a 9. legfontosabb küldőpiaca volt Budapestnek 2018-ban. Mintegy 200 ezer kínai vendég mindösszesen 329 ezer vendégéjszakát töltött el ebben az évben Budapesten, ami figyelemre méltó, 14-15 százalékos bővülést jelent.

 

2019-ben tovább bővült a piac: a tavalyi év első 11 hónapjában 192.288 kínai vendéget és 320.912 vendégéjszakát regisztráltak a fővárosi kereskedelmi szálláshelyeken. 2011 és 2019 között impozáns, a vendégszámban 307,8 százalékos, a vendégéjszakák számában pedig 264 százalékos növekedést mutat a statisztika.

 

Javult a légi összeköttetés

A vendégszám lendületes növekedésében nagy szerepe volt a közelmúltban elindult közvetlen légi járatoknak: a Hainan Airlines január 24-én köszöntött, Budapest és Csungking között közlekedő közvetlen járatával ötre nőtt a fővárosunkból direkt összeköttetéssel elérhető kínai városok, és 13-ra a közvetlen járatok száma.

Mint ismeretes, a 2020. januártól napi rendszerességgel közlekedő Sanghaj-Budapest-járat heti két-két alkalommal az északnyugat-kínai Hszian és a közép-kínai Csengtu repülőterén is vesz fel utasokat.

A járatindítás hátterében az óriási kereslet áll: 2019-ben Kína és Magyarország között 220 000 légi utas közlekedett, ami az előző évhez képest 18 százalékos, az elmúlt öt év alatt pedig 180 százalékos növekedést jelent. A közeljövőben egy további kínai desztináció – a Hainan szigeti üdülőváros, Sanya – is elérhetővé válik Budapestről.

Ahogy arról korábban beszámolunk, a kínai utazók gördülékenyebb kiszolgálása érdekében a Budapest Airport is számos fejlesztést hajtott végre.

 

Nagyszabású marketingtevékenység zajlott

Az új légi hidakat erős jelenléttel hangsúlyozó BFTK az elmúlt időszakban nagyszabású marketingtevékenységet végzett. 2019 októberében részt vettek az ITB Asia kiállításon Szingapúrban, a Szingapúri Magyar Nagykövetség és a BFTK Nonprofit Kft. összefogásával megvalósult magyar standon a MUISZ és MABEUSZ tagok voltak a BFTK társkiállítói.

A turisztikai marketing szervezet 2019 májusában részt vett a Nyugat-Kínai Kereskedelmi és Befektetési Expón, melynek Magyarország díszvendége volt.

A koronavírus miatti lemondások érzékenyen érintik a szolgáltatókat, de egyelőre nem okoznak számottevő kiesést a hazai turisztikai szektornak

Fotó: 123rf.com

A Sanghaj-Budapest közötti járat 2019. júniusi járatnyitására a BFTK welcome pack-kel készültek, amire kiváló apropót szolgáltatott a Budapest Guide 2019-2020 kínai (mandarin) nyelvi mutációjának megjelentetése és az immár a kínai anyanyelvű olvasók számára is kereshető Budapestinfo.hu Eseménynaptár.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából 2019 őszén számtalan eseménnyel, programmal emlékeznek mindkét országban.

 

Folytatódhat a növekedés?

A koronavírus tehát nem jött jókor a további növekedés előtt álló kínai beutazásnak. Optimista forgatókönyv esetén – amennyiben a járvány terjedését a következő 2-3 hétben sikerül megállítani – a turisztikai szolgáltatóknak csupán egyszeri veszteséget kell elkönyvelniük, de a megtorpanás után folytatódhat a növekedés.

Olvassa el a kínai beutazás aktualitásairól és jövőjéről készült őszi interjúnkat Yao Yao-val, az MTÜ kínai piacért felelős országspecialistájával.