Koronavírus: segélycsomag a német vállalkozásoknak

Forrás: turizmus.com

 2020. március 09. 14:12

A rövidített munkaidő után járó támogatás kiterjesztésével és likviditási támogatási programmal segíti a német kormány a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.

Hétfő reggel a koronavírus-járvány gazdasági következményeire reagáló intézkedések bevezetéséről döntött a német kormány.

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint a döntés értelmében megkönnyítik és hosszabb távon teszik lehetővé a rövidített munkaidő után járó támogatás igénybevételét. Ha egy nehéz helyzetbe került vállalkozás az elbocsátások elkerülése érdekében rövidített munkaidőben foglalkoztatja a beosztottait, a német szövetségi munkaügyi hatóság átvállalja a kiesett nettó javadalmazás 60 százalékának kifizetését. Az intézkedés a munkavállalók szociális járulékaira is teljes összegben vonatkozik. A cégek már akkor is igénybe vehetik ezt a segítséget, ha a rövidített munkaidő bevezetése csak a munkavállalóik 10 százalékát érinti (az eddigi legalább egyharmados arány helyett). Sőt a kölcsönzött munkaerőnek is jár ez a támogatás.

A különösen érintett vállalkozások megsegítése érdekében megfelelő likviditási támogatási csomagot is összeállít a német kormány, illetve megbeszéléseket kezdeményez a szakmai szövetségekkel és a szakszervezetekkel.

A német utaztatók jelentős forgalomcsökkenésre panaszkodnak

Fotó: 123rf

A szövetségi gazdasági minisztérium államtitkára és turisztikai kormánybiztos, Thomas Bareiß korábban támogatásáról biztosította az ágazatot, és gyors, nem bürokratikus intézkedéseket ígért.

Norbert Fiebig, a DRV (Német Utaztatók Szövetsége) elnöke azt nyilatkozta, hogy egy több mint 450 vállalatra kiterjedő felmérésük során a többség akár 75 százalékos forgalom-visszaesésről számolt be. A megkérdezettek nagy többsége legkorábban a második félévben számít arra, hogy véget érnek a járvány okozta gazdasági megpróbáltatások. Mivel a németek nem szívesen mondanak le a nyaralásukról, ebben az évben valószínűleg megnő a last minute-akciók jelentősége – jósolja Fiebig, aki szerint áthidaló kölcsönök biztosításával kellene lehetővé tenni, hogy az utazási vállalkozások úrrá legyenek a likviditási nehézségeiken.

Hasonlóan nyilatkozott Michael Frenzel, a német turisztikai ágazati szövetségek ernyőszervezete, a BTW elnöke is.

A légiközlekedési ágazat sem túl optimista

Fotó: 123rf

A légiközlekedés Németországban is különösen érintett, a Lufthansa péntek este kiadott közleménye szerint a járatok 50 százalékát is törölhetik az elkövetkező hetekben. Matthias von Randow, a német szövetségi légiközlekedési szövetség vezérigazgatója szerint már most látható, hogy a koronavírus-járvány következményei jelentősebbek lehetnek, mint a 2008-as gazdasági válság vagy a SARS-vírus okozta járvány idején.

Hatékony intézkedéseket sürgetnek a szállodák és a vendéglátóhelyek is. A német szállodai és éttermi szövetség (DEHOGA) felmérése szerint tagjaik mintegy 75 százaléka szenved el forgalom-visszaesést, és több mint 90 százalékuk számolt be kevesebb új foglalásról. A megkérdezett vállalkozások közel felénél 10 ezer és 50 ezer euró közötti összegű a kiesés, minden tizediknél pedig 50 ezer euró és 100 ezer euró közötti. A kiesés a cégek véleménye szerint aligha pótolható.