Koronavírus-tesztközpont nyílt a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2020. december 18. 16:14

Mostantól a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is lehetőség van koronavírusteszt elvégzésére; a Budapest Airport és a Universal Medical Hub a 2B Terminálon alakított ki tesztelési lehetőséget, ahol bárki – nem csak utasok – kérheti PCR vagy antigén koronavírus gyorsteszt elvégzését.

Koronavírus tesztközpont nyílt a budapesti repülőtér 2B Terminál érkezési szintjén, a mindenki által elérhető földi oldalon.

A szolgáltatást bárki igénybe veheti, de különösen nagy segítséget jelenthet az érkező, de akár az induló utasok számára is.

A PCR tesztet mától időpontfoglalás nélkül lehet elvégeztetni, az eredményről pedig a tesztet követő 24-48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők. A szűrőállomáson antigén gyorsteszt elvégzésére is van lehetőség, amelynek eredményéről a tesztelést követő 15-20 percben, szintén e-mailben tájékoztatják a tesztelt személyt.

A tesztelés a 2B Terminál érkezési szintjén, egy 37 négyzetméteren kialakított helyiségben, profi körülmények között, szakemberek bevonásával zajlik. A tesztközpont mellett található információs pultnál bárki tájékozódhat a tesztelés folyamatáról, a tesztelni érkezők eligazítását pedig a terminál több pontján is hoszteszek segítik.

A tesztelés a 2B Terminál érkezési szintjén zajlik, amelyre online lehet regisztrálni

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A tesztek elvégzéséhez előzetes bejelentkezés nem, csupán online regisztráció szükséges, amelyet okostelefonja vagy számítógépe segítségével bárki elvégezhet. Ezt követően a felhasználó e-mailben megkapja azt a QR-kódot, amelyet a helyszínen, érintésmentesen beszkennelhet, és azonnal megkapja a sorszámát.

A repülőtér-üzemeltető a tesztközpont előtti váróterületen sorszámhívókat helyezett ki, amelyeknek köszönhetően a várakozás a távolságtartás betartásával és sorban állás nélkül valósulhat meg. A regisztráció során a felhasználó online kifizetheti a PCR-teszt összegét – a hatóságilag meghatározott 19 500 forintot.

„Már a koronavírus-járvány európai megjelenésétől kezdve minden óvintézkedést bevezettünk az utasok és a repülőtéri személyzet egészségének védelme érdekében. Az EASA által is kiadott protokollnak megfelelően folyamatos fertőtlenítő takarítással és a szociális távolságtartás elősegítésével biztosítjuk, hogy a repülőtér egészségügyi szempontból is biztonságos környezet legyen" – mondta Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. – Kiemelten fontos volt számunkra, hogy még az ünnepek előtt átadjuk a repülőtéri Covid-tesztközpontot, gyors és biztonságos tesztelési lehetőséget kínálva mindenkinek, különös tekintettel az ünnepekre hazaérkező utasokra" – tette hozzá.

A repülőtér-üzemeltető a tájékoztatás szerint szakértők bevonásával alakította ki a tesztközpontot, és tender útján választotta ki a többéves tapasztalattal rendelkező Universal Medical Hub egészségügyi szolgáltatót a szűrések elvégzésére.