Korszerűsítés után új szakasszal bővül a balatonfenyvesi kisvasút

Szerző: Antal Fülöp

Forrás: turizmus.com

 2019. december 04. 17:48

Felavatták a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti kisvasút pályarekonstrukciójának utolsó szakaszát. A fejlesztés folytatódik: a vonalat újra összekötik a Buzsák melletti Csisztafürdővel.

A tavaly novemberben kezdődött munka során három fázisban, a nyári forgalmat nem zavarva építették át mintegy 2,3 kilométeres szakaszon a vágányokat. A szeptember óta zajló utolsó fázisban 1,2 kilométeren cserélték ki a régi síneket.

A kormány által biztosított 433 millió forintból és a vasúttársaság 41 millió forintos saját keretéből elvégzett fejlesztés során a vágányok mellett korszerűsítettek hét vasúti átjárót, egy hidat, a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát, négy váltóját, a balatonfenyvesi kisvasútállomás peronját, és az állomás területén felállítottak egy veterán C50-es típusú dízelmozdonyt.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a balatonfenyvesi kisvasútállomáson tartott szerdai pályaavatón elmondta, hogy a fejlesztés a tavasszal folytatódik. A Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti, jelenleg mintegy 14 kilométeres vonalat egy imremajori leágazással újra összekötik a Buzsák melletti Csisztafürdővel, hogy ezzel új célpontot adjanak a turisták által eddig is nagyon kedvelt keskeny nyomtávú vasútnak. A 18 évvel ezelőtt felszámolt régi nyomvonalon megépülő szakasz 8 kilométer hosszú lesz. Bár a nyomvonal adott, lényegében teljesen új pályát kell építeni, illetve a régi hidakat, vasúti átjárókat is jelentősen fel kell újítani. A MÁV a munkára 2,1 milliárd forint támogatást különített el.

Homolya Róbert azt ígérte, hogy a jövő év végére be is fejezik a munkát.

Induló vonat a balatonfenyvesi kisvasút állomáson

Fotó: Antal Fülöp

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője úgy értékelt, hogy a vasúti fejlesztés az ezzel párhuzamosan zajló fürdőfelújítással és a fürdőhöz kapcsolódó kerékpárút-fejlesztéssel biztos alapokat teremthet a turizmus működéséhez. Hisz a közúton csak nagy kerülővel megközelíthető fürdő végre elérhetővé válik mindenki számára.

Elmondta azt is, hogy az érintett önkormányzatok 650 millió forint támogatást kaptak az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretből, amiből Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a balatonfenyvesi végállomás épületét.

Kara Lajos (balról), Lombár Gábor, Homolya Róbert és Móring József Attila a balatonfenyvesi kisvasút állomáson tartott avató ünnepségen

Fotó: Antal Fülöp

Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, és szerdától egyben a Balatoni Szövetség elnöke, örömének adott hangot, hogy a 18 éve kezdődött leépülés után egy újabb virágzó korszaka következhet a településről induló kisvasútnak. A térségben élők közlekedése mellett ez jelentős segítséget jelent a turizmusnak az új programlehetőségek, szolgáltatások bekapcsolásával.

Kara Lajos, Buzsák polgármester szerint a jövőre elkészülő új szárny segíthet abban, hogy a csisztafürdői gyógyvizes fürdő az eddiginél is népszerűbbé váljon. Az önkormányzati tulajdonban, vállalkozói üzemeltetésben lévő, egész éven át nyitva tartó fürdő jelenleg mintegy 42 ezer vendéget fogad évente. A javuló közlekedésnek köszönhetően abban bíznak, hogy a forgalom jelentősen emelkedni fog.

Jövőre nagyobb, korszerűbb megállót építenek Imremajorban is

Fotó: Antal Fülöp

A MÁV tájékoztatója szerint a kisvasút jelenleg már működő részén a nyári főszezonban minden nap 14 vonat indul. A 14 kilométeres utat 40 perc alatt teszik meg a szerelvények. Az idei nyáron rekord forgalommal dicsekedhet a kisvasút: júliusban és augusztusban is 24 ezer ember utazott a járatokon, ez júliusban 12, augusztusban pedig 50 százalékkal nagyobb utasszámot jelent, mint tavaly nyáron.

A nagy érdeklődésre tekintettel rendszeresen háromkocsis szerelvényeket indítottak, minden vonatban közlekedett kerékpárszállító kocsi, melyben a babakocsikat is kényelmesen el lehet helyezni.  Az utazási kedvet az is növelte, hogy minden csütörtökön és vasárnap az imremajori kézműves piacra sok látogató a kisvasúttal jut el.