Körutas kuriózumok a hazai utazásszervezőktől

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 15:17

A körutazások árérzékeny, de érzékelhetően gyarapodó és egyre változatosabb élményekre vágyó közönsége továbbra is megbízható keresletet jelent a hazai utazásszervezők számára. Újdonságokból pedig bőven van a piacon, ezekből mutatunk be ízelítőt.

Az összes útját újraindítja a Fehérvár Travel

„Az idei év első fele és az előjelentkezések alakulása alapján bizakodóak vagyunk. Az adventi utazásainkra például annak ellenére kiemelkedő a kereslet, hogy az adventi hétvégék közül két szombat is munkanap lesz" – tájékoztatta lapunkat Varga László, a Fehérvár Travel értékesítési vezetője.

A székesfehérvári utazási iroda téli programfüzetében az Európán túli programkínálat Marokkóval bővül, illetve egy új adventi programot szerveznek Tirolba, kirándulással a Bajor Alpokba. Ezenkívül az előző évi katalógusban megtalálható összes egzotikus utazást is újra betervezték, ezek közül ugyanis szinte mindegyik teltházas volt.

Varga László szerint az elmúlt néhány évben szálláshelyek tekintetében egyértelműen nőttek az utasok elvárásai, de ugyanez igaz az étkezések minőségére is. Az egyre magasabb színvonalú szolgáltatások, valamint az euró és a dollár árfolyamának emelkedése mellett persze nem egyszerű feladat kordában tartani az árakat – teszi hozzá.

 

Kanári-szigetek a Z(s)eppelintől

A visszajelzések, valamint tapasztalataik alapján abszolút pozitívak Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin Utazási Iroda irodavezetőjének várakozásai is. Szeptemberben megjelenő téli-tavaszi programfüzetük több újdonságot is kínál: adventkor Wachau vidékén lehet velük kalandozni komolyzenei koncerttel egybekötve, karácsonykor a tiroli hegyek közé szerveznek utat, szilveszterkor Bécsbe és Bajorországba invitálnak, tavaszköszöntő programsorozatuk új belépője pedig Tenerife Gran Canariával egybekötve, hajózással. Már megszokott és közkedvelt programjaikat is folyamatosan alakítgatják a visszajelzések alapján.

Zsebők Tamás megjegyezte: mivel idén eddig nem került sor a magyar fizetőeszköz tavalyihoz hasonló, drámai gyengülésére, az év elején kalkulált forintáraik a szezon végéig tarthatóak lesznek.

 

TdM Travel: három karnevál egy utazás alatt

A TdM Travel már az idei őszi időszakra is megnövelte repülős körutazásainak és városlátogatásainak számát, és erre terveik szerint a 2020-as programok összeállításánál is sort kerítenek – tudtuk meg Gyurkovics Lívia ügyvezetőtől. Emellett sikeresek a kulturális programokkal kiegészített repülős és autóbuszos tengerparti nyaralásaik is, különösen a kínálatukban egyre jelentősebb erőt képviselő Balkán-félszigeten. Áremelést az ingadozó árfolyam ellenére idén sem érvényesítettek.

Az iroda idei adventi utazásai között újdonság a Bologna-Firenze kombináció, valamint a megújult Bajor mesevárosok program. A karneváli utazások közül a klasszikus velencei és toszkán program mellett újdonság lesz a Rijeka, Velence és Muggia karneválját felvonultató összeállítás. A 2020-as kínálatba emellett bekerül több tematikus, valamint kulturális fesztiválokhoz, gasztronómiai rendezvényekhez kapcsolódó utazás is.

Az ügyvezető szerint a körutazások kapcsán is megfigyelhető, hogy mivel az utazóközönség az internetnek köszönhetően egyre felkészültebb, mind részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást vár el már az indulást megelőzően is.

 

Mandarinszüret és Vietnám ízei az IBUSZ-tól

A körutazások reneszánszukat élik, sőt a korábbi évtizedektől eltérően ma már egész évben keresettek – tapasztalja Molnár Anita, az IBUSZ kommunikációs menedzsere.

Kínálatukban színesített változatban, mindig valamilyen tematikára építve szerepelnek a klasszikus utazások. Új buszos útjaik keretében többek között lehetőség lesz mandarint szüretelni a Neretva-völgyében, vagy Csontváry nyomába eredni Bosznia–Hercegovinában. Adventi programjaiknál a vásárlás mellett a helyi kultúra és az ünnepi köntöst öltött nevezetességek megismertetése is cél, az „Adventi mulatság a Hargitán" elnevezésű útjukat például lovasszánozással kínálják.

Repülős programjaik keretében többek között Ománba látogathatunk el, vagy felfedezhetjük Vietnám ízeit, akár Da Nang-i pihenéssel kombinálva. Újdonságaik közé tartozik a dél–afrikai körutazás szafarival a Pilanesberg Nemzeti Parkban.

Az IBUSZ árukínálatából a 4-5 napos repülős utazások és a 7-8 napos csoportos hajóutak a legkeresettebbek, és az újdonságokra is ezekben a kategóriákban nyitottabbak az utazók: nyáron például egyre többen látogatnak el a hűvösebb észak-európai tájakra, illetve Európán belül is sokan egészítik ki programjukat pár napos tengerparti üdüléssel, ez utóbbi korábban az egzotikus területekre volt jellemző.

Molnár Anita szerint a körutazások, városlátogatások közönsége nagyon árérzékeny, ezért, bár a szolgáltatók folyamatosan emelik áraikat, a szervezők ezt ugyanebben a mértékben nem tudják követni.

 

Megfontoltan növekszik a Proko

A Proko Travel marketing igazgatója, Prónay Bence szerint hiába volt náluk a tavalyi rekordév, idén augusztus végéig még ehhez képest is több mint 40%-kal nőtt a forgalmuk. Emiatt kétszer is meg kellett emelniük a vagyoni biztosíték összegét. Új úti céljaik, például Marokkó, Belső-Törökország vagy Dél-Portugália várakozáson felüli forgalmat generáltak, és sorozatos teltházas csoportokat eredményeztek. A hagyományosnak mondható területek (Olaszország, az Alpok vidéke, Spanyolország) hozták a korábbi évek magas foglalásszámát, sőt több alkalommal is extra csoportot indítottak ezekbe a desztinációkba.

A hamarosan elkészülő téli-tavaszi prospektusuk minden korábbinál több ajánlatot tartalmaz majd. Adventi kínálatukat buszos és repülős programokkal is bővítették, és tavaszi európai körutazásaik számát is növelték.

Prónay Bence szerint a látványos forgalombővülés ellenére a precíz, megfontolt növekedés áll náluk a fókuszban, és kizárólag olyan új programokat tárnak a nagyközönség elé, amelyeket előzetesen személyesen is bejártak.

 

Észak-Koreába és a Bajkál-tóhoz is elvisz az AB Agro

Az AB Agrónál idén jól startolt a kínálatba hosszabb kihagyás után újra bekerült Észak-Korea, kedvezően fogadta a közönség a Karib-térségi, nem hajós körutazást és a katalógusba újonnan bekerült Szibéria–Bajkál-tó–Mongólia utat is, ugyanakkor az USA nyugati partját felfedező útjukra is már ősszel pótcsoportot kellett hirdetniük. Ezek, valamint kínai és tavaly bevezetett közel-keleti újdonságaik ugyancsak bekerülnek a 2020. évi katalógusba – tudtuk meg Sütő Bernadett irodavezetőtől.

A programfüzetben a megszokott 18-21 naposnál rövidebb utakat is találni majd. További törekvésük, hogy igyekeznek személyre szabottabbá tenni a körutakat minél több külön kérés teljesítésével (business osztályon való repülés, egyéni hosszabbítás). Jövőre például az USA nyugati partjának bejárása mellé lehet hawaii kiegészítést kérni. Tendencia az is, hogy mind több 4-6 fős baráti társaság kéri tőlük, hogy szervezzék meg számukra valamelyik útjukat némi módosítással.

Az irodavezető hozzáteszi: bíznak benne, hogy az árfolyamok kiutaztatók számára kedvezőtlen változása nem fogja elérni azt a szintet, hogy emelniük kelljen a már meghirdetett árakat, de félő, hogy a 2020-as katalógusok árai az ideinél magasabbak lesznek.

 

OTP Travel: Izraeltől Mianmarig

Az OTP Travel négy évvel ezelőtt fogott bele újból szabadidős üzletága felfejlesztésébe. Mikola Györgytől, az iroda marketing vezetőjétől megtudtuk: folyamatosan erősödő keresletet érzékelnek, így intenzíven fejlesztik kínálatukat, és tovább keresik az új lehetőségeket.

Az iroda tovább bővítette a programok körét a legsikeresebb körutas úti céljaiba: új körutazásokat indítanak Izraelbe, az USA-ba, az Egyesült Arab Emirátusokba és Kínába. Ezenkívül újdonságként bekerült a katalógusba Mianmar, Dél-Thaiföld és India is. Ezenkívül a városlátogatások is egyre népszerűbbek náluk, így ebben a körben is növelték az ajánlatok számát – Rómába, Athénbe, Isztambulba, Berlinbe, Hamburgba és Szentpétervárra.

Már a pápuák földjére is elutazhatnak kalandvágyó honfitársunk

Fotó: Photo by Trevor Cole on Unsplash

1000 Út: pápuák fesztiválja és az örök hó birodalma

Számos újdonsággal készül a most induló körutas szezonra az 1000 Út is. A New York-i szilveszterezést például miami tengerparti pihenéssel lehet meghosszabbítani, Izraelbe pedig kétféle utat is ajánlanak erre az időszakra. A szilveszteri újdonságok között Madagaszkár is megtalálható, karácsonyra pedig Dohába invitálják utasaikat – tudtuk meg Gorszkij Jaroszlav irodavezetőtől.

Pápua Új-Guinea felfedezésére 16 napos út indul szeptemberben, a látványos Goroka fesztivál idején. Az afrikai utak közül a januárban kezdődő, Uganda varázsa elnevezésű új utazás érdemel különös figyelmet. Új hajóutakat is meghirdettek: tél végén a riói karneválra, tavasszal pedig hat ázsiai országon át.

Az amerikai körutak között is találni újdonságokat, ilyen a közép-amerikai nagykörút, amely ezúttal Belize-t és Mexikót is érinti, valamint igazi különlegesség lesz a januárban induló 12 napos bortúra az Andok lábánál.

A sarkvidéki utak körében először indítanak csoportot a Jakutföldre, az örök fagy és porhó világába, ahol Szibéria legkeletibb óriásfolyama, a Léna jegén is utazhatunk. Ezeken kívül januártól májusig számos megszokott, kis létszámú körutazás szerepel kínálatukban Kínától kezdve Etiópián át Peruig.

 

A Costa Smeralda első útja a Tensivel

A Tensi Holiday Ázsiában újdonságként kínál egy dél-indiai körutazást keralai tengerparti pihenéssel, szingapúri kalandozást maláj-félszigeti pihenéssel, vietnami nagykörutat tengerparti pihenéssel és nagy borneói körutazást – tudtuk meg Hargitai Éva értékesítési vezetőtől.

Amerikába Cayo Santa Maria szigeti tengerparti pihenéssel megspékelt kubai felfedezőkörutat, Panamát és Kubát egyszerre felfedező utat, a maja emlékek nyomába eredő mexikói körutat és floridai tavaszi szünetet szerveznek.

Afrikai újdonságaik Etiópia és a Seychelle-szigetek, valamint Dél-Afrika és Mauritius.

Európában az olasz és francia Riviérát jövő tavasszal bejáró körutazás, valamint egy skót körutazás Skye szigetével számít újnak. Ezenkívül 27. éve futó lappföldi mikulástúrájukat idén már öt időpontban kínálják november és január között.

Csoportos hajóútjaik között is van újdonság: egyebek mellett a Costa Smeralda első útjára invitálják utasaikat Hamburgtól Savonáig.

*

Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin 2019. szeptemberi számában jelent meg. A nyomtatott magazint megrendelheti ITT.

Kapcsolódó cikkek