Facebook-túrát, Jane Austen-kirándulást és gasztroprogramokat is kínálnak az utazási irodák

Szerző: Pintér Tünde

 2024. április 26. 15:29

A csoportos körutazások és városlátogatások iránti érdeklődés tavalyi növekedése után 2024-ben további bővülésre számítanak a piac meghatározó szereplői, ennek megfelelően kínálatukat és munkatársaik számát – egyesek még autóbuszállományukat is – bővítették.

A repertoárban az örök klasszikusok mellett számos újdonság fellelhető, egyre jellemzőbbé válik az elmozdulás a tematikus kínálat felé, hiszen a speciális érdeklődést kiszolgáló utakra (gasztronómiai, aktív, irodalmi, zenei) mind nagyobb az igény. Az eddig beérkezett foglalási adatok biztatók, az utasok részéről nagy az érdeklődés. Általános tapasztalat, hogy a tartós fogyasztási cikkek vásárlása helyett egyre többen döntenek az élmények gyűjtése mellett.

A programok szervezését nehezebbé teszi, hogy világszerte nő a kereslet az utazások iránt, extrém magas egyes desztinációk népszerűsége. Emiatt egyre több munkát igényel a csoportos utazások előkészítése, egyre korábban kell elkezdeni az időpontok befoglalását, és a jó ár-érték arányú szolgáltatók megtalálása sem könnyű. Az esetleges légitársasági sztrájkok, menetrend-módosítások és járattörlések szintén nehéz helyzetek elé állíthatják az utaztatókat az idén is.

 

90 százalék felett a foglaltság a Fehérvár Travelnél

155-féle programot tartalmaz és több mint 65 országba kalauzol el közel 500 időpontban a Fehérvár Travel kulturális körutazásokat összegyűjtő ez évi katalógusa. Decembertől március elejéig több mint 400 csoportot hirdettek meg, a késő őszi Európán túli utazásokat csak április folyamán véglegesítik. A március elejéig elérhetővé tett több mint 410 csoportos útra több mint 16 000 fő foglalt, a programok telítettsége meghaladja a 90 százalékot.

A 2023. évi katalógusban szereplő utak mindegyike megtalálható az idei kínálatban is. Újdonság a nyolcnapos Kréta és Rodosz program, illetve az ötnapos morvaországi csillagtúra, az alpesi és belföldi kínálatot is bővítették.

A Fehérvár Travelnél újdonság a nyolcnapos Kréta és Rodosz program

Fotó: 123rf.com

 

„A csoportok számát növeltük, és áremelésre is szükség volt, ezért az árbevételünk várhatóan jóval magasabb lesz az előző évinél" – nyilatkozta Ribi András, az iroda főmunkatársa. Bíznak abban, hogy az euróárfolyam sem fog kedvezőtlen irányba változni.

Irodájukban közel 50 kolléga dolgozik, ez kicsivel több a covid előtti létszámnál. 15 luxusautóbuszból álló flottájukat frissítették, illetve bővítették: 2024 elején két vadonatúj Neoplan és egy MAN típusú busz érkezett telephelyükre, így leányvállalatuk, a Fehérvár Travel Busz Kft. által működtetett autóbuszok átlagéletkora négy és fél év. Folyamatban van új informatikai rendszerük tervezése, felállítása az év végére várható. Az új rendszer az utasok és a kollégák számára is kényelmesebbé, gyorsabbá és pontosabbá teszi a jelentkezésekkel, illetve a csoportok indításával kapcsolatos információkat.

 

Programok rutinos világutazóknak és Jane Austen rajongóknak az OTP Traveltől

„A tavasztól őszig terjedő időszak kínálatában 43 ország közel 100 csoportos városlátogatása, körutazása és hajóútja szerepel, több mint 170 időpontból válogathatnak az utazók" – nyilatkozta lapunknak Tófalvi Réka, az OTP Travel kiutaztatási üzletágának vezetője.

Új gasztronómiai barangolásaik Isztambul, a balti államok, Portó különleges ízeivel és élményeivel ismertetik meg az utazókat. A városlátogatások kedvelőire Bordeaux, Mallorca, Stockholm, Dublin és Kairó vár. Akiket az érintetlen természet varázsa vonz, az Azori-szigetektől Vietnámig, Skóciától Borneóig kalandozhatnak. A rutinos világutazóknak szólnak Szaúd-Arábia, Azerbajdzsán és Bhután kincseit bemutató új programjaik.

A városlátogatások kedvelőinek széles választékot kíná az OTP Travel

Fotó: 123rf.com

 

A Jane Austen- és Downtown Abbey-rajongóknak igazi csemege az őszi dél-angliai körutazás, mely a Jane Austen Fesztiválra is ellátogat. Az észak-amerikai programok tárháza New Yorkot Miamival kombináló családi utazással, Miami–Key West–Bahamák útvonalú, mini hajóutat is tartalmazó programmal, valamint kelet-kanadai körutazással bővült. Utóbbi során Varnus Xavér társaságában páratlan zenei élményekkel fedezhetik fel az utazók Új-Skócia látnivalóit. A csoportos hajóutak választéka is tartogat újdonságokat.

Néhány évvel ezelőtt indították el „kultúra kamaszokkal" fantázianevű túráikat, ezek közé tartozik az isztambuli városlátogatás, az egyiptomi kalandokat hurghadai üdüléssel ötvöző program és a dél-koreai körutazás.

Az utak foglaltsága a várakozások szerint alakul, jelenleg közel 50 százalékos az őszig terjedő utazások telítettsége. „Izrael kiesésével számolnunk kell, ugyanakkor a japán, kínai és egyéb távol-keleti utazások száma megtöbbszöröződött az elmúlt évekhez képest" – tudtuk meg.

Az iroda hajós utazásokat gyűjtő honlapja (hajosut.hu) a tavalyi évben jelentős átalakításon esett át, ez a megújulás idén év végéig az otptravel.hu honlappal folytatódik.

A társaság 2023-ban Magyarországon elsőként megkapta a Travelife Partner nemzetközi tanúsítványt, ezzel elkötelezettségük a felelősségteljes utaztatás mellett hivatalosan is elismerést nyert.

 

Facebook-túrák és távoli célpontok a Budavár Tours kínálatában

Jelentős arányt képviselnek a Budavár Tours kínálatában a körutazások. Egyre népszerűbbek a környező országokba csábító, egy-három napos kirándulások, ezekre 15 000 utas indul velük évente. A kirándulások között sok a kulturális és az aktív program, egyre kedveltebbek a tavaszi gyógynövény- és virágtúrák. Bár a szervezésbe fektetett munka jelentős, ezekkel az úgynevezett „Facebook-túrákkal" egy kisebb fizetőképességű, ám utazásra nyitott réteget tudnak megszólítani, akik a kedvelt kirándulóhelyeken készült fotóikat ráadásul szívesen posztolják.

Az iroda másik arcát a körutazások szempontjából az igényes utazóközönségnek szóló, magas minőségű programok jelentik, amikkel 4-5000 főt tudnak évente megszólítani. A két legfontosabb desztinációjuk a 2002 óta programozott Marokkó, valamint a hat éve elindított Jordánia.

Jordánia a Budavár Tours egyik legfontosabb desztinációja

Fotó: 123rf.com

Folyamatosan nő náluk az egzotikus körutazások iránti igény is, az idén Japánba már három-négy, Kínába négy-öt csoportot indítanak, emellett Vietnámba és Kambodzsába, továbbá Szíriába és Egyiptomba is visznek utakat. Újdonság a kiscsoportos kalandtúra Jordániába, olyan programokkal, mint a sziklafalon vagy barlangban való éjszakázás.

 

A helyi konyhák kincseihez is elvisz az 1000 Út Utazási Iroda

Az 1000 Út Utazási Iroda katalógusában összesen 88 ország, 150 körutazás és 311 indulási időpont szerepel. Újdonság kínálatukban a körutazás Bhutánba és Szikhimbe, továbbá a Bahreinbe, Szaúd-Arábiába és Katarba kalauzoló program, valamint a New Yorkba, az USA nyugati partjára, Madeirára és Porto Santóba, illetve Kairóba csalogató utazás. Utasaik megtekinthetik az éjféli nap fényében Észak-Norvégiát, és téli kalandokra indulhatnak Lappföldön.

„A gasztronómia területén továbbra is a kiemelkedő minőségű programok összeállítása motivál bennünket" – nyilatkozta lapunknak Gorszkij Jaroszlav irodavezető. Kulináris programjaik között már nemcsak európai és a mediterrán térségbe hívó, hanem különleges belföldi programok is szerepelnek.

A szakember elmondta, hogy az idei év első két hónapjában kiemelkedő forgalmat értek el, mindenképpen a 2023-as évet meghaladó forgalomra számítanak. A csapatot folyamatosan bővítik, illetve az ügyviteli rendszer fejlesztésén dolgoznak.

 

30 éves a Z(s)eppelin Utazási Iroda

A tavasztól őszig tartó időszakban közel 170-féle programot, összesen 496 csoportot tervez az idén 30 éves Z(s)eppelin, a májusig induló csoportok március közepére szinte kivétel nélkül megteltek.

„Európában nincs fehér folt a Z(s)eppelin programkínálatában, Európán túl pedig számtalan tengerentúli desztinációt céloztunk meg" – nyilatkozta Zsebők Tamás irodavezető. A megszokott Vietnám–Kambodzsa túra, illetve a dubaji programok mellett két időpontban Dél-Koreába indítanak csoportot. Szintén újdonság a kínálatban a nyárbúcsúztató Madeirán, a portugáliai nagy körutazás, a hosszú hétvége Madridban, a repülős londoni út, a Milánó és Lombardia hercegi palotáit bejáró program.

A Z(s)eppelin Dél-Koreába is indít csoportot

Fotó: 123rf.com

 

Az idén kiemelt figyelmet kapnak a tematikus programok, a három fő motívum a gasztronómia, a természet és az autók. „Gasztronómiai élmények mentén kalandozunk Olaszországban, Csehországban, Erdélyben és Görögországban, míg a természetjárásnak hódolunk Tirolban, Karintiában és Szlovákiában. Az autók megszállottjainak Olaszországban Ferrari-, Lamborghini- és Maserati-gyárlátogatást kínálunk, Németországban pedig az Audi, a Mercedes, a BMW és a Porsche üzemeit fedezhetik fel velünk utasaink."Harmincéves fennállásának alkalmából az iroda országos rádiókampányt indított, és egész évben zajló nyereményjátékokat hirdetett.Utasaikat új weboldal és új integrált foglalási rendszer segíti. Autóbuszos flottájuk elhelyezésére egy új, 5000 négyzetméteres telephely építését kezdték meg januárban.

 

Újdonságok és régi nagy kedvencek a Premio Travel kínálatában

2024-re 32 körutat kínál a Premio Travel, a programok 28 országot érintenek, 182 indulási időponttal.

„12 éve töretlenül nagy népszerűségnek örvendenek török körútjaink, amikből ötféle foglalható" – tájékoztatott Ráth Andrea igazgató. Újdonság a kínálatban az Isztambul–Ankara–Kappadókia túra. A programokra az utasok 180 fős chartergépekkel repülnek márciusban, áprilisban, októberben és novemberben. Tavaszra és a nyár elejére összesen 14, az őszre 9 időpontot hirdettek meg.

Évek óta közkedvelt úti cél kínálatukban Törökország mellett Dubaj, az USA és az Amalfi-part. Az idei évben újdonság Bali, Grúzia, Dél-Afrika, Omán és az Arab-Emírségek, valamint Üzbegisztán.

„2022-höz képest 2023-ra megdupláztuk az árbevételünket, idén márciusra pedig elértük a 2023-as év azonos időszakának közel 55 százalékát. Idén minimum 50 százalékos növekedésre számítunk" – beszélt várakozásaikról a szakember.

 

Afrika négy országába hív a Safari Travel

Az afrikai szafariprogramokat óceánparti üdüléssel kombinálja az idén áprilisban 25 éves fennállását ünneplő Safari Travel Utazási Iroda. Az utazások egész évben több alkalommal indulhatnak velük Kenyába, Tanzániába és Zanzibárba, illetve az idei évben újdonságnak számító Szenegálba – tudtuk meg az iroda tulajdonosától, Luttenberg Lászlótól. Utasaik megtekinthetik a nagy állatvándorlást, amely a világon csak Kenyában és Tanzániában látható.

*

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2024. áprilisi számában jelent meg. Ha szeretne előfizetni a lapra, ezen a linken megteheti.