Körutazások piaca: biztos a bizonytalanban

Szerző: Pintér Tünde

 2014. március 05. 11:20

Hiába van az utas zsebében az okostelefon, a körutazások iránti hűséges kereslet azt jelzi, a szervezett túrák kényelmét a lélektelen „kütyük” nem tudják pótolni. A tour operatorokat mindazonáltal folyamatos innovációra kényszeríti a piac, hogy versenybe maradjanak az internettel szemben.

A társasutak törzsutasainak száma kiemelkedően magas, a vásárlói kör és az árualap lassan, de folyamatosan bővül, vagy az előző évi bázison marad. A modern kor vívmányaiból ugyanakkor az irodák megpróbálnak előnyt kovácsolni, a kiutaztatás egyéb területeihez hasonlóan az internet itt is a kommunikáció legfontosabb csatornájává nőtte ki magát. Ahogy a helyszínen az utasok sem már bélyeget és képeslapot, hanem wifi-t keresnek, hogy hírt adjanak az otthoniaknak, a tervezés és a döntés szakaszában is egyre többen az online felületeket hívják segítségül. A programgazdák éppen ezért az út szimpla leírásánál jóval több információ átadására törekszenek online felületeiken. Indulási időpontok, fakultatív programok, minimumlétszám, térkép, régióinformációk, időjárás, kalkuláció – ez a legkevesebb, aminek elérhetőnek kell lennie, és az sem baj, ha van webkamera, szállodai honlap, valutaátváltó, s a katalógus digitális formája is „lapozható”.

 

Információk minden csatornán

Nem véletlen, hogy a Turizmus Panoráma által megkérdezett tour operotorok nagy része web­oldaluk fejlesztéséről számolt be.

„Mindössze négyéves a jelenlegi honlapunk, koncepciója mégis elavulttá vált. Az új esztétikusabb, informatívabb lesz, könnyebben kereshetővé válik, rengeteg kiegészítő és háttérinformációval fogjuk megtölteni. Még eléri! címmel az utolsó szabad helyekre hívjuk fel a figyelmet” – tájékoztatott Haris Richárd, a Haris Travel Club ügyvezető igazgatója. A kérdezés lehetőségét a foglalásnál megjegyzés rovattal teszik lehetővé.

A Z(s)eppelinnél az egyes termékekről videófilmeket is feltöltenek, az online megrendelés pedig további kedvezményeket rejt magában. „Jelenleg egy kombinált informatikai rendszer fejlesztésén dolgozunk, mely a későbbiekben a törzsutasokat részesíti előnyben” – nyilatkozta lapunknak Zsebők Tamás irodavezető.

Szintén erős minivideóban a TDM Travel, a desztinációkat és a buszokat is megismerheti ebben a formában közönségük. Ebben az esztendőben bevezették a részvételi jegyek QR-kóddal való továbbítását, a kódokat az utastájékoztató-anyagokban is elhelyezik. Mostani fejlesztésük az okostelefonok használóinak biztosít egyszerű és naprakész hozzáférést ajánlataikhoz: lehetővé válik az idegenvezető online térképes követése, a találkozási pontok egyszerű megközelítése GPS-navigáció segítségével, ami az eltévedt utasnak szintén nagy segítséget nyújthat – mondta el Gyurkovics Lívia ügyvezető igazgató.

A Proko Travel az utasok mellett a partner utazási irodák számára is jól használható honlap kialakítására törekszik. Jelenleg futó fejlesztésük az utasok és a viszonteladók tájékoztatását, valamint a foglalási rendszer harmonizálását foglalja magában. Az utasvéleményeknek minden túránál helyet adnak, bemutató kisfilmekkel készülnek. Mobilkészüléken használható városismertetőket fejlesztettek ki egy másik céggel közösen, a sorozatból egyelőre Lisszabon és Prága készült el. Az igazgató, Prónay Gyula blogbejegyzéseit 100-200-an olvassák rendszeresen, ami szintén a kötődést erősíti.

Számos pluszlehetőséget nyújt online felületén a Fehérvár Travel is: az utak dátum alapján vagy az árak szerinti sorrendben is lekérhetők, továbbá minden útleírásnál ajánlanak hasonló jellegű utazásokat.

 

Fizetés a neten

Miközben a legtöbben továbbra is tájékozódásra, információgyűjtésre használják a weboldalt, az utaztatók fejlesztéseinek sok esetben része az online foglalási és fizetési lehetőség megteremtése. Eddig jellemzően csak online jelentkezésre volt mód, amit az irodában dolgoztak fel, a konkrét foglalást és fizetést – kevés kivételtől eltekintve – az irodákba betérve intézték az utasok.

Az IBUSZ foglalási rendszerének legfontosabb szolgáltatása az azonnali garantált helyfoglalás, amihez bankkártya szükséges. A részvételi díj kalkulációja teljes egészében az online felületen történik, az érdeklődők ezt elmenthetik, kinyomtathatják vagy elküldhetik ismerőseiknek. „Az értékesítési irodákban elérhető kedvezményeket a webes foglalás során felhasználható kuponok formájában adjuk az utasoknak, érvényesítésük azonnali, akárcsak egy hagyományos foglalás esetén” – tájékoztatott Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója.

A jelenlegi, már mobilra optimalizált honlap helyett az utazóknak több lehetőséget biztosító weboldalt szeretne készíteni ebben az évben az OTP Travel. Hasonlóra készül az Unitravel is, a cél az, hogy az utas 3-4 áttekinthető lépésben véglegesíthesse foglalását.

A szakemberek ugyanakkor hozzátették: a körutas közönség a nyaralóprogramra indulóknál nehezebben mozdul rá az online-ra, hiszen a termék jóval összetettebb, nehéz úgy standardizálni, hogy ne merüljön fel kérdés. A visszatérő vásárlók zömében az idősebb generáció képviselői, részben ez is lassítja a folyamatot. Tévhit azonban, hogy a körutazás kizárólag a „matuzsálemek sportja”, az OTP Travel utasainak átlagéletkora például 35-60 év között van – tudtuk meg Lerch Edittől, a kiutazási üzletág vezetőjétől.

 

Megosztod? Lájkolod?

A honlap további kihívása az utazásértékelés funkció, a többi utas véleménye megerősítheti, de el is riaszthatja a potenciális vásárlókat.

„A körutas közönség speciális ebből a szempontból, hiszen szorosabb kapcsolatban állnak egymással, mint például a nyaralóprogramok vásárlói” – vélekedik Komora Zoltán. Az IBUSZ a web2-es újításokkal ad még több lehetőséget az élménycserére.
Arra számítanak, hogy egyre több közösségi tartalom jelenik majd meg ezen a felületen.

A közösségi média minden elemét felhasználja a TDM Travel. Nyereményjátékokkal, kvízkérdésekkel, érdekes hírek kommunikálásával aktivizálják az utazóközönséget a Facebookon és a Twitteren. Blogot vezetnek, fotópályázatot hirdetnek az Instagram alkalmazás vagy a hashtag segítségével. Jelen vannak az új ügyfelek elérését biztosító Storify, Pinterest sztori- és képmegosztó portálokon is.

 

Újdonságok Alaszkától Tasmániáig

A visszatérő utasok magas aránya miatt a körutaztatóknak minden évben újítaniuk kell. Lássuk, miket kínálnak 2014-ben.

 

A Fehérvár Travel – mely a tavalyi 564 millióról 2014-re 636 millióra emelte vagyoni biztosítékát, elsősorban a hét ausztráliai és új-zélandi csoportnak köszönhetően – új programja a 18 napos indiai körutazás, a nyári időszakban a kelet-német körutazás, a tiroli csillagtúra és a koppenhágai városlátogatás.

Az Unitravelnél a városlátogatások új célpontja Athén, illetve Málta/Valetta, új a Toscana-Cinque Terre, a Korzika-Toscana kombináció, a Kréta ősi múltja és a klasszikus Görögország elnevezésű út. Portugáliát újrahangolták, Dél-Lengyelországba, Izlandra és a Felvidékre is elviszik utasaikat.

A Haris Travel az Ausztrália-Új-Zéland programot Tasmániával bővítette ki, lesz a félszigeten végigvezető maláj körútjuk, s valószínűleg Bolíviába is visszatérnek.

A nagy népszerűségnek örvendő Izraelben bővíti termékeit az OTP Travel, visznek csoportot a Masadai Operafesztiválra, körutat szerveznek Ferenc pápa izraeli látogatásához időzítve. A másik favorit a magyar idegenvezető által kísért hajózás, ezért a mediterrán vidék és a norvég fjordok mellett egy csoportos alaszkai hajóutat is programjukra tűztek.

 

Az IBUSZ több útját „újracsomagolta”, a 100 garantált indulású ajánlat között Izland és Izrael kultúrájának felfedezését szervezte meg.

A Proko Travel buszos-hajós kombinált utakat indít hajón alvással két útvonalon, Törökország-Görögország, valamint Olaszország-Horvátország érintésével, Tró­jától Athénig, illetve Az Adria két partján címmel. Visznek csoportot Nyugat-Kanadába, valamint a Kaukázusba is Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország érintésével. Szintén friss a túrázós program az olasz Dolomitokba, valamint a Kijev-Moszkva-Szentpétervár repülős út.

A vagyoni biztosítékát a 2014-es esztendőre 20 százalékkal emelő Z(s)eppelin Koppenhágába, Amszterdamba, Lisszabonba kínál hosszú hétvégét, és három világvárost, Londont, Párizst, Brüsszelt csomagolta egy köntösbe. Idén először utaztat Korzikára és Szardíniára Elba-szigeti megállóval, Olaszországban és Horvátországban csillagtúrát vezet tengerparti pihenéssel. Macedónia legvonzóbb tájaira, Cseh- és Morvaország rejtett kastélyaihoz is visz csoportot, továbbá Dél-Afrikába, Azerbajdzsánba invitál.

A TDM Travel legfiatalabb termékei a nyaralójárat az Adriára, a török körutazás, Puglia és Basilicata, a toszkán szigetvilág gyöngyszemei (Pianosa, Giannutri, Giglio, Capraia) mellett idén a Tremiti-szigetek (Ischia és Ponza).

Több utaztató véleménye szerint a rövidebb időtartamú, 5 nap/4 éjszakás programokra nő az igény, ugyanakkor az egzotikumok, a különleges helyszínekre vezető luxusutak is kelendőek.



Pluszokkal kedveznek

Az értékesítés hatékonyságát növelő pluszszolgáltatások tekintetében minden utazási vállalkozó másra esküszik. Törzsutas- és előfoglalási kedvezmény szinte mindegyik cégnél létezik, mértéke 2,5 és 7 százalék között mozog. Az online foglalók megítélése különböző, van, aki kedvezményt ad nekik, mások nem akarják ezzel hátrányos helyzetbe hozni viszonteladó partnereiket.

• A Fehérvár Travel az egyedül utazóknak kedvez: ha az utas vállalja az „együtt alvást” és legalább 45 nappal indulás előtt foglal, nem kell egyágyas felárat fizetnie akkor sem, ha nem találnak neki szobatársat.

• Az Unitravel szintén felajánlja a fenti lehetőséget. Ezenkívül bizonyos létszám felett díjmentes vidéki transzfert biztosít, bizonyos feltételek mellett pedig ingyenesen vendégszobát ad a későn hazaérkezőknek.

•  Ingyenes vidéki transzfert, valamint idén először ingyenes reptéri parkolást ad utasainak egész évben a Proko Travel. Az irodánál külön kedvezményt élvezhetnek a 60 év felettiek és a buszon az utolsó sort választók.

• Az akciózást és a last minute kategóriát megszüntette, helyette kimagasló előfoglalási engedményt vezetett be a TDM Travel az első pár jelentkezőnek. A társítás mellett az egyedül utazóknak több alkalommal „szingliutakat” indítanak.

• Éllovas a last minute kategória elkerülésében a Z(s)eppelin is, helyette a kiemelt előfoglalási kedvezményeket alkalmazzák.



 

Nem tejszínhab, nagyobb torta kell

A hazai piacon évente 80-90 ezren választják a közutazást. Arra a kérdésre, hogy mivel lehet manapság megnyerni az érdeklődőket, a színvonalas terméket, a jó ár-érték arányt és a gazdag, változatos kínálatot szinte mindenki kiemelte. Az adott kategórián belül jó színvonalú szállás szintén fontos.

Prónay Gyula szerint közös érdek, hogy ne a tortából való nagyobb szelet kihasításáért, hanem a torta növelésén dolgozzanak a tour operatorok. A marketingben a termék előnyeinek hangsúlyozására kell fókuszálni. Összecseng ezzel Komora Zoltán véleménye: a körutas irodák nem egymással, hanem a különböző online foglalási felületekkel állnak szemben. A folyamatos innováció mellett éppen ezért olyan összetett csomagokat szükséges kidolgozni, amelyek hosszabb utánajárással vagy költségesebben állíthatók össze pusztán az internet segítségével.