Körutaztatók kauciós toplistája

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. január 31. 11:11

A nem chartereztető utazási irodák többsége növekvő forgalomra számít 2017-ben. Összeállítottuk az idei évre 12 százalékos vagyoni biztosítékot igazoló utaztatók top 30-as listáját.

Ha megvizsgáljuk a 12 százalékos vagyoni biztosítékot teljesítő utazási irodák első harminc „helyezettjének” adatait, azonnal feltűnik, hogy – szemben a 20 százalékos körrel – szinte mindannyian emelték az összeget, ami annak a jele, hogy múlt évi tapasztalataik alapján további forgalomnövekedésben bíznak – írja a Turizmus Panoráma magazin.

A lista élén a több országban jelen lévő, illetve forgalmat bonyolító Wizz Tours áll. A másfél éves utazásszervezői múlttal rendelkező iroda idén e tekintetben letaszította a dobogó tetejéről az évek óta verhetetlen Fehérvár Travelt, amely azonban hazai árbevételét tekintve még mindig a 12 százalékos kör legnagyobb irodája.

Gordes település Franciaországban


A vagyoni biztosítékok összegének emelése mögött általában jelentős forgalomnövekedés áll. Az egyik legfeltűnőbb emelés az 1000 Út utazási irodáé, amely különösen egzotikus körutazó kínálatát bővítette nagy sikerrel.

A TUI Magyarország háromszorosára emelt vagyoni biztosítékára az a magyarázat, hogy az MKEH döntése értelmében a TUI Deutschland GmbH által szervezett utak is alapját kell, hogy képezzék a vagyoni biztosítéknak, ennek megfelelően emelték meg az összeget.

 

Új szervezetben a nyilvántartás

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) jogutódként változatlan formában vette át a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységekkel összefüggésben 2016. december 31-ig ellátott hatósági feladatokat – tájékoztatta lapunkat a BFKH.

A vonatkozó ágazati szabályok – a jogutódlással összefüggő módosításoktól eltekintve – érdemi változáson nem estek át, így az eljárásrendben sem várható lényegi módosulás. A szervezeti integráció eredményeként a BFKH szervezetében a turisztikai szakterülettel összefüggő feladatokat a Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztályon belül az Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály látja el. Az új osztály létszáma jelenleg megegyezik a szervezeti összevonást megelőző osztálystruktúrában munkát végzők számával.