Kóstoljon és fotózzon Friuliban!

Forrás: turizmus.com

 2016. április 11. 19:31

Az olasz gasztronómiát és a fotózási szenvedélyt kapcsolja össze egy új tematikus projekt, amellyel a hazánktól mindössze ötórányi autóútra található Friuli térségre szeretnék ráirányítani a magyar turisták figyelmét.

A Gerbeaud Kávéház Arany szalonjában tartott pénteki sajtótájékoztatón a Photo Friuli turisztikai projekt ötletgazdája, Sebastiano Sommaravia, a Vision and Mission Sas ügyvezetője elmondta: céljuk a régióba látogató magyar turisták számának növelése; a magyarországi kapcsolatok kiépülését Semperger Kinga segíti Olaszországból.

 

A vizek régiójaként is emlegetett Friuli terület Olaszország egyik legkisebb régiójának része és nem alkalmas tömegturizmusra, annál inkább kis létszámú, hosszú hétvégés családi, vagy akár céges kikapcsolódásra, Vespa motoros kalandozásra. Fontosnak tartják a fenntarthatóságot a turizmusban is.

A Friuli-Venezia Giulia régióból a magyarok számára Tarvisio és a Dolomitok ide tartozó síterepei lehetnek ismertek, vagy Trieszt és két tengerparti üdülőhely, Grado és Lignano Sabbiadoro (ahol a 2015-ös nyári szezonban 9 százalékos növekedést mértek a vendégek számában) – ezeket a részeket leszámítva sehol nem találunk többszáz szobás szállodákat. A sokak szerint Toszkanára hasonlító vidék hegyen-völgyön kanyarodó útjain a nagy turistabuszok sem férnek el, marad hát a Vespa és a felfedezés szabadsága.

Mortadella-kóstoló

Mortadella-kóstoló

Erős a magyar kapcsolódás is, köszönhetően a közös múltnak az Osztrák-Magyar Monarchia részeként. Az első világháborúban pedig a háborús útvonalak is itt haladtak, sőt megtudtuk, hogy olyannyira szeretik a magyarokat, hogy van magyarok utcája is a régiós székhelyen, Udinéban, ahol az 1956-os magyar menekülteket fogadták, etettek.

Az egy évet felölelő, Photo Friuli elnevezésű tematikus turisztikai projekt nem csak azoknak szól, aki szeretnék összekötni az olasz gasztronómia felfedezését és a fotózást. A projekt keretében Udine és 20-30 kilométeres körzetén belül kínálnak turisztikai csomagokat, hét témakörben, maximum 14 fős csoportoknak, csak előzetesen kipróbált szolgáltatókkal. Minden csoport kap egy profi fotós túravezetőt, akinek irányításával a résztvevők maguk is magas színvonalú fényképeket tudnak készíteni olyan exkluzív helyszíneken, mint a San Daniele prosciutto sonkakészítő, vagy egy sajtüzem (mely a sajtok fajtája és érési ideje szerint változhat), esetleg egy autentikus, családi üzemeltetésű étterem, ahol azt lehet megfigyelni, mi történik zárás után.

Spilimbergo városa

Spilimbergo városa

De nem maradhatnak ki a régió természeti szépségei sem, így például a Tagliamente folyó, mely ősszel gyönyörű színkavalkádot, nyáron a pedig a kék megszámlálhatatlan árnyalatát mutatja az érdeklődőknek. Udine történelmi belvárosa szintén egyike a hét fotótematikának. A csomagok idén májustól foglalhatók, a túrák szeptembertől indulnak, 2017-ben pedig Budapesten kiállítást rendeznek a legjobban sikerült képekből.

A Vision and Mission céget budapesti prezentációjára elkísérte Giuliana Ganzini, az udinei szállodák szövetségének vezetője, egyben a Suite Inn**** képviselője. Az Udine központjában található kis hotel különlegessége, hogy egy család három generációt felölelő nőtagjai üzemeltetik és szinte szimbóluma annak, amit a projekt képvisel: a fenntartható, kis létszámú turizmus, a minőségi, családi vendéglátás. Eljött Budapestre a „étteremzárás utáni bepillantásnak" is helyt adó Aquila Nera étterem tulajdonosa, Luca Masarotti is, aki autentikus ízvilágával és mindig az idényhez igazodó ételkínálatával testesíti meg az olasz gasztronómia színe-javát a projektben.