Kosz szigetére indít járatot a Wizz Air

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. június 03. 15:11

A Wizz Air július 16-tól járatot indít Kosz szigetére Budapestről. A bővítésnek köszönhetően a magyar utasok mostantól már 10 görög úti cél közül választhatnak a légitársaság kínálatából.

Haniá után Kosz szigetével gyarapodik a görög célállomások kínálata, így a közkedvelt Athén vagy Szantoríni mellett egy újabb rejtett mediterrán kincs is felkerül a Wizz Air térképére.

Kosz szigetén Hippokratész fája, Aphrodité temploma és a helyiek kedvenc tavernái számtalan élménnyel várják a látogatókat, akik akár rövidebb, akár hosszabb nyaralás helyszínéül is választhatják a barátságos hellén szigetet – tájékoztatott a légitársaság.

Kos szigete a török partok közelében fekszik

Fotó: 123rf.com

Hosszabb utazás tervezése esetén az alvó vulkánok felfedezése mellett a Wizz Air másik görög úti céljára, az elérhető távolságon belül található Rodoszra is érdemes ellátogatni.

Az új járatra a jegyértékesítés ma veszi kezdetét, az első repülőgép pedig július 16-án száll fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Koszra, és hetente kétszer, hétfőn és pénteken közlekedik.

 

Veszteséges évet zárt a légitársaság

A Wizz Air az idén márciussal zárult 2020/2021-es pénzügyi évét 739 millió euró, az előző évi 2,761 milliárd eurónál 73,2 százalékkal alacsonyabb bevétel mellett, 576 millió euró veszteséggel zárta az előző 281 millió eurós nyereséggel szemben.

A légitársaság működési eredménye 182,8 millió euró veszteségbe fordult az előző pénzügyi év mérlegében elért 719,8 millió eurós többletből, bevételarányos jövedelmezősége pedig a 2019/2020-as pénzügyi év 26,1 százalékáról 50,8 százalékponttal 24,7 százalékos mínuszba csúszott.

A légitársaság az elmúlt pénzügyi évében 10,2 millió utast szállított, 74,6 százalékkal kevesebbet az előző évi 40 milliónál. Járatainak feltöltési aránya 64 százalékra csökkent 93,6 százalékról. A társaság flottája viszont 137 gépre bővült 121 gépről.

Az elmúlt év a járványvédelmi korlátozások miatt az egyike volt a légiközlekedés legproblémásabb időszakainak – kommentálta a társaság éves jelentését Váradi József vezérigazgató.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a társaság minden nehézség ellenére is szilárdan kézben tudta tartani a költségstruktúráját, megőrizte forgóeszköz készleteit és megvédte mérlegének befektetésre ajánlott portfólió besorolását. Rámutatott, hogy a Wizz Air forgalmának 75 százalékos csökkenése ellenére is meg tudta tartani alkalmazottainak a 80 százalékát.

A vezérigazgató óvatosan optimista hangot ütött meg a folyamatban lévő pénzügyi év várható eredményét illetően. Elmondta, hogy a kialakulóban lévő trend "bizakodásra ad okot", további alakulásának a menetét azonban "nehéz megítélni".

A társaság versenyhelyzetének a javítására fordította a figyelmét és a járvány utáni helyzetben jelentkező lehetőségek kiaknázására készül. "Hamarosan meglesz az eredménye a flotta fejlesztésére és a hálózat bővítésére az elmúlt 12 hónapban fordított beruházásoknak" – mondta.

Mindazonáltal a folyó pénzügyi évben még veszteségre számít a társaság, ha csak nem kerül sor a járványvédelmi intézkedések gyorsított, teljes és tartós feloldására. A folyó pénzügyi év első negyedében még 30 százalékos, de az elkövetkező pénzügyi évben már teljes kapacitáskihasználtsággal tervezi üzemeltetni járathálózatát a Wizz Air.