Már kötélpályán is átkelhetünk az Alpokon Svájc és Olaszország között – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. július 02. 17:35

Az Alpok egyik leghíresebb csúcsa, a Matterhorn közelében július 1-jén átadták azt a kötélpályát, amely lehetővé teszi, hogy Svájcból Olaszországba és vissza síléc nélkül keljünk át. A kötélpályaszakasz átadásával egy több mint nyolc évtizedes projekt zárult le.

Az új, háromköteles Matterhorn Glacier Ride II. libegő az üzemeltető Matterhorn Zermatt Bergbahnen szerint az Alpok legmagasabb határátkelését teszi lehetővé. A kötélpálya a több mint 3800 méterrel a tengerszint felett található svájci Kis-Matterhorn állomást köti össze az olaszországi, 3458 méter magasan fekvő Testa Grigiával. Az 1,6 kilométeres utat mintegy 4 perc alatt lehet megtenni a panorámakabinokban. A szakasz átadásával teljessé vált a kötélpályás összeköttetés a svájci Zermatt és az olasz Breuil-Cervinia között. Ha a teljes utat meg szeretnénk tenni a két üdülőhely között, összesen 90 perc menetidővel kell számolni.

A kötélpályaszakasz átadásával az Alpine Crossing projekt is lezárult, amelynek célja már több mint 80 éve Svájc és Olaszország hézagmentes összekapcsolása volt – írja a Reisereporter.

 

A libegőn tíz kabin van, kettő ezek közül luxus kialakítású Crystal Ride-kabin. Egy kabinban 28-an férnek el.

A Kis-Matterhorn egy másik állomásán folytatódik a kötélpályás összeköttetés a Matterhorn Glacier Ride I. pályával, amelyet már 2018 őszén átadtak. A Matterhorn Glacier Ride I. és II. építési költségei egyenként 60 millió svájci frankot tettek ki.A most átadott libegő közvetlenül a Plateau Rosa gleccser fölé viszi a látogatót, lélegzetelállító panorámát kínálva az Alpok négyezer méter magas csúcsaira. A legjobban a Matterhornt látni, de könnyen kivehető a Mont Blanc, a Gran Paradiso, a Monte Rosa masszívum és Wallis alpesi csúcsai is, és látható a piemonti Monviso összetéveszthetetlen sziluettje is.

(Nyitó kép: © Zermatt Bergbahnen)