Közel 250 százalékkal nőtt az Európába érkező amerikaiak száma

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 25. 15:23

Az USA-ból a legfontosabb európai piacokra irányuló repülőjegy-foglalások 246%-kal nőttek 2022 első félévében 2021 azonos időszakához képest.

Ahogy a fogyasztók utazási kedve világszerte újra megélénkült, a Trip.com adatai is a globális utazások fellendülését mutatják: a cég legfrissebb adatelemzése a transzatlanti utazásokra koncentrál, melyek az erős dollárnak köszönhetően egyre nagyobb arányban vannak jelen a piacon - írja a Travel Daily News.

 

Megugrott az amerikai látogatók száma Európában

A Trip.com szerint az Európába repülő amerikai utazók száma nagymértékben megugrott: az idei év első hat hónapjában közel 250%-kal nőtt a beutazók száma az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel az amerikaiak transzatlanti utazásai közelednek a járvány előtti szinthez.

Az USA-ból a legfontosabb európai piacokra irányuló repülőjegy-foglalások 246%-kal nőttek 2022 első félévében 2021 azonos időszakához képest.
A transzatlanti járatok terén a növekedés még erősebb tempóban folytatódott az idei második félévben: 2021 júliusa és augusztusa között az Európába irányuló amerikai járatfoglalások száma 162%-kal nőtt.

 

Az utazásokat az erős amerikai dollár hajtja

Az elmúlt egy év során az amerikai dollár mintegy 14%-kal erősödött az euróval és a brit fonttal szemben, az euróval szemben két évtized óta először érte el a paritást. Az előnyös árfolyamoknak köszönhetően az amerikai utazók közül többen választják az európai úti célokat, amelyek most 10-15%-kal olcsóbbak az amerikaiak számára, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Ha az erős dollár, valamint a gyengébb euró megmarad, az felgyorsíthatja a fellendülést, és a transzatlanti utazások a vártnál hamarabb visszatérhetnek a járvány előtti szintre.A preferált európai piacokra vonatkozó adatokat vizsgálva kiderül, hogy 2022 januárja és júliusa között az amerikaiak számára legnépszerűbb európai piac az Egyesült Királyság volt. Spanyolország volt a második, melyet Franciaország, Olaszország és Németország követett.

A Trip.com további adatelemzése azt mutatja, hogy idén január és július között London és Párizs volt a legnépszerűbb európai úti cél az amerikaiak számára. Ettől függetlenül továbbra is a New York-London közötti az első számú transzatlanti útvonal az amerikai utazók körében, amelyet a Los Angeles-Párizs, illetve a Los Angeles-London útvonal követ.

 

Az omikron és a háború hatása érezhető

Bár az általános kép pozitív, és az Európába irányuló amerikai beutazások nagymértékben növekedtek, voltak hullámvölgyek is, amikor külső események hatására csökkent az utazások száma.

Az omikron variáns megjelenése miatt 2021 decemberében az előző hónaphoz képest csökkent az Egyesült Államokból Európába irányuló foglalások száma, a repülőjegy-vásárlások például több mint egyharmadával (33%-kal) estek vissza. Ez a csökkenés azonban átmeneti volt, a 2022-ben az USA-ból Európába irányuló repülőjegy-foglalások ismét növekedtek, februárról márciusra például jelentős, 51%-os változást figyeltek meg.

utazo_123rf

Az amerikaiak számára legnépszerűbb európai piac az Egyesült Királyság volt, melyet Spanyolország, Franciaország, és Olaszország követett

Fotó: 123rf.com

A másik érezhető hatást az infláció, a megélhetési költségek növekedése okozta. Az Egyesült Államokban 40 éve a legnagyobb infláció tapasztalható jelenleg, ennek az utazásokra gyakorolt hatása a következő hónapban már érezhető volt. A Trip.com adataiból kiderül, hogy ennek hatására júniusban az Egyesült Államokból Európába irányuló utazások foglalása az előző hónaphoz képest jelentős, 19%-os visszaesést mutatott.

A Trip.com elemzése szerint azonban az amerikai utazók egy része továbbra is hajlandó mélyebben a zsebükbe nyúlni a tengerentúli utazásokért a hosszú korlátozások után: az idei év elején az utazások átlagos foglalási értéke emelkedett, és a kiadások közel negyedével (23%-kal) nőttek 2022 februárjában az előző hónaphoz képest.