Középkori vásárral, mesékkel és legendákkal vár adventkor Nagyszombat

Forrás: turizmus.com

 2022. november 22. 14:11

A szlovákiai Nagyszombat nyugodt, kisvárosi ritmusban él, a karácsonyi időszakban pedig mesés hangulatot áraszt, amit az odalátogatók is évről évre megtapasztalhatnak.

A hagyományos adventi vásáron, amelyet minden évben a Szentháromság téren tartanak, november 25-től megtaláljuk a puncsot, a „loksát”, azaz a mákkal töltött krumplilepényt és a helyi mézbort is, miközben híres szlovákiai művészek koncertjeit vagy betlehemező gyerekek műsorát élvezhetjük.

Nagyszombat (szlovákul Trnava) kereskedelmi útvonalak kereszteződésében jött létre, és a középkorban a Magyar Királyság egyik legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Éppen ezért találunk itt fennmaradt városfalakat, tornyot és számos templomot, amelyek miatt a várost „Kis Rómának” is nevezik.

Nem csupán az építészetnek köszönhetően találjuk magunkat a régmúltban, hanem számtalan olyan rendezvényen keresztül is, amelyek minden évben felidézik a jelentős történelmi eseményeket. Az adventi időszakban ilyen a középkori adventi vásár, amelyet immár tizedik éve december 16. és 18. között rendeznek meg. A Szt. Miklós tér ilyenkor visszatér a fénykorába, amikor a városi történések középpontja és a város főtere volt, ahol a rendszeres szombati piacot is tartották. A Szt. Miklós Bazilikánál megrendezett középkori adventi vásáron kézművesek és előadóművészek teremtenek mesebeli hangulatot. Láthatunk élő állatokat friss hóval belepett fakarámban, méhviaszból készült kézműves gyertyákat, vagy kóstolhatunk közvetlenül a tűz fölött melegített puncsot.

Karácsonyvárás Nagyszombatban

Fotó: Región Trnava

A Szentháromság téren álló, XVI. századi toronyból egészen az esti órákig letekinthetünk a város történelmi központjára. Sőt a november 29-től december 20-ig minden kedden megtartott tematikus tárlatvezetésen lámpás fényében is megtekinthető a várostorony. A történelmi jelmezbe bújt idegenvezető elmeséli a torony történetét és legendáit, miközben a látogatók egy apró lámpás fényében győzik le lépésről lépésre a felfelé vezető 143 lépcsőfokot.

Helyi szokás szerint advent idején kis manók rejtőznek a városközpont épületeinek ablakaiban. A látogatók részt vehetnek az ingyenes karácsonyi Manóvarázs online játékon, amely nyolc ablak installációjához kapcsolódik.

A Nagyszombatba látogatókat zenei koncertek is várják a Szt. Jakab templomban, de részt vehetnek egy vezetett karácsonyi sétán is, hogy közelebbről megismerjék a helyi adventi szokásokat és hagyományokat.