Közlekedésbiztonság: az EU alsó harmadában vagyunk

Forrás: turizmus.com

 2019. április 17. 11:08

Bár az európai országok büszkélkedhetnek a legmodernebb utakkal, még mindig 25 100 halálos baleset történik a közutakon egy évben – 2018-as adat – jóllehet, a közúti biztonság javult.

A legbiztonságosabb közlekedéssel – az egy millió lakosra jutó halálesetek számát tekintve – az Egyesült Királyság büszkélkedhet, aztán Dánia, Írország, Hollandia majd Svédország következik.   Mindez összefügg az állampolgári fegyelemmel és az autópark korszerűségével is.

Az elmúlt 10 évet tekintve Görögország, Litvánia és Portugália érte el a legnagyobb javulást. Görögországban a közúti halálesetek száma szinte a felére csökkent.

Az EU legveszélyesebb országa ebből a szempontból 2018-ban Románia, ahol 96 haláleset történt, míg az Egyesült Királyságban csak 28. Bulgária, Lettország, Horvátország és Lengyelország található még az utolsó harmadban.

A fiatalabbak nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint az idősek. A közlekedési halálesetek 34% -a 25–49 éves korosztályból kerül ki. Az összes haláleset 13 százaléka a 18–24 éves korcsoportban van, bár ez a csoport csak a lakosság 8 százaléka.

Az EU jelentése azt is mutatja, hogy az autópályák egyértelműen biztonságosabbak

Fotó: pixabay

Az EU jelentése azt is mutatja, hogy az autópályák egyértelműen biztonságosabbak. 2017-ben a halálos baleseteknek csak 8 százaléka történt autópályán, 38 százalék a városi forgalomban, a fennmaradó 54 százalék pedig más utakon – idézi a jelentést a www.vagabond.se.

Az Európai Bizottság jelentése szerint 2018-ban a 25 100 közúti haláleset 21%-os csökkenést takar 2010-hez képest. Tavaly a 28 EU-tagállam átlagos halálozási aránya 1 millió lakosra számítva 49 haláleset volt, ami 1% -os csökkenést jelent az előző évhez képest. Ez azonban nagy szóródást mutat.

Magyarország az alsó harmadban foglal helyet, Lengyelország, Lettország, Bulgária és Románia társaságában. Egymillió lakosra vetítve az EU jelentés szerint nálunk 64 haláleset történt tavaly a közutakon.

Kapcsolódó cikkek