Közlekedési sztrájkok várhatók Európa-szerte májusban és júniusban

Forrás: turizmus.com

 2023. május 22. 10:18

A munkavállalók Európa-szerte munkabeszüntetéssel tiltakoznak az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények ellen. A következő cikkben összegyűjtöttük azokat az országokat, ahol fennakadásokra lehet számítani májusban és júniusban.

Európában jelenleg is nagy a sztrájkhullám, így utazás előtt mindig érdemes tájékozódni az aktuális sztrájkokról. Az Euronews cikke alapján a következő országokban kell közlekedési nehézségekre számítani a következő hónapokban.

 

Olaszország

Május 26-án Olaszországban országos, 24 órás általános sztrájkot tartanak, amely a busz- és villamosjáratokat, valamint a metróvonalakat érinti, így aznap jelentős késések és járatkimaradások várhatóak. Az még nem derült ki, hogy a helyi és régióközi vasúti szolgáltatásokat is érinti-e a munkabeszüntetés. A sztrájkot az olasz USB (Unione Sindacati di Base) szakszervezet hívta életre a bizonytalan munkaszerződések és az alacsony bérek elleni tiltakozásul.

Június 4-én a repülőtereken a földi kiszolgálószemélyzet sztrájkja várható, amelyet alapvetően május 19-én tartottak volna, azonban ennek nagy részét elhalasztották az észak-olaszországi áradásokra reagálva. A munkabeszüntetés oka, hogy a Cgil, Cisl, Uil és Ugl olasz szakszervezetek szerint az elmúlt hat évben nem javultak a bérek és a különböző munkafeltételek.

 

Franciaország

Az utazókat a jelenleg folyamatban lévő nyugdíjtüntetések miatt figyelmeztetik. A szakszervezetek most újabb országos tiltakozó napot hirdettek június 6-ra. Az eddigi sztrájknapokon az utazási zavarok mértéke változó volt, voltak azonban járat- és vonattörlések, illetve előfordult, hogy a párizsi turisztikai látványosságok bezártak, így érdemes előre tájékozódni az utazás előtt.

A közlekedési sztrájkok miatt sokszor történnek járattörlések

Fotó: 123rf.com

 

A légiforgalmi irányítók (ATC) március óta sztrájkolnak, ami Európa-szerte érinti a járatokat. A Ryanair közölte, hogy 2023 első négy hónapjában több mint 50 nap ATC-sztrájk volt, ami több mint 3700 törölt járatot eredményezett, és több mint 666 000 utast érintett.

 

Egyesült Királyság

A Heathrow repülőtér biztonsági személyzete május 25-26. között sztrájkot hirdetett a fizetéssel kapcsolatos vita részeként. A munkabeszüntetés szinte kizárólag az 5-ös terminált érinti, amelyről egyedül a British Airways légitársaság közlekedik.  Nehéz megjósolni, hogy a munkabeszüntetések mekkora fennakadást fognak okozni. A Heathrow szerint az előző, mintegy 1400 biztonsági alkalmazottat érintő munkabeszüntetés során sikerült zavartalanul fenntartani a repülőtér működését.

Az utasok a sztrájknapokon csak két kézipoggyászt vihetnek át a biztonsági ellenőrzésen. A British Airwaysnél felajánlja az utasoknak a kézipoggyász feladásának ingyenes lehetőségét, így csökkentve a biztonsági ellenőrzőpontokra nehezedő nyomást.

 

Spanyolország

A légitársaságok és a repülőterek sztrájkjai nyáron is folytatódnak.  A spanyol pilóták szakszervezete (SEPLA) újabb sztrájkhullámra szólítja fel az Air Europa pilótáit. Május 22-26. és 29-30. között, majd június 1-2. között ismét munkabeszüntetést tartanak. A szakszervezet figyelmeztetett, hogy a sztrájkokat "a következő hónapokban meghosszabbítják, ha a vállalat nem hajlandó tárgyalni egy tisztességes megállapodásról".

A SEPLA által képviselt pilóták más spanyolországi légitársaságoknál, köztük a Ryanairnél és az Easyjetnél is sztrájkintézkedéseket fontolgatnak a nyáron.