Karantén helyett tesztelést kér az ECTAA

Forrás: turizmus.com

 2020. október 05. 11:10

Az ECTAA is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, mely az európai vezetőket és az Európai Bizottságot arra kéri, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az utazási korlátozások és a tesztelés kérdésében.

A közlemény fordítását az ECTAA (Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete) magyarországi tagja, a MUISZ juttatta el szerkesztőségünk számára.

„Minden nap új utazási korlátozások vonatkoznak ránk, melyek jelentősen befolyásolják a határokon átnyúló utazás lehetőségét. Az ilyen korlátozások - és különösen a karantén - valójában határzárat jelentenek. Ez döntő hatással van az emberek életére, társadalmainkra és a globális gazdaságra. Az egyik legsúlyosabban érintett ágazat a turizmus, de érinti az összes iparág gazdasági szereplőit is. Az EU-s állampolgárok Unión belüli utazási korlátozásai, néhány kormány gyakran véletlenszerűen hozott döntései alapján születnek, melyek károkat okoznak az európai gazdaságnak" -  emelte ki több európai ágazati érdekképviselet - CER, a Copa-Cogega, az Eurochambres, az EuroCommerce, a SME United és az UETR - nemrégiben kiadott közös nyilatkozata.

Az ECTAA is csatlakozik ahhoz a felhíváshoz, mely szerint Európának
koordináltabban kell cselekednie az utazási korlátozásokkal
kapcsolatban
. Az utazási korlátozások összehangolására vonatkozó
ajánlási javaslat gyors elfogadására van szükség, mely meghatározza a
kockázatértékelés közös kritériumait és a színkódolási rendszert, vagyis a kockázatos területek térképes feltüntetését.

A turizmusban működő szakmai szövetségek már szeptember közepén közös közleményben kérték az Európai Uniót, hogy álljon ki a tesztelés mellett

Fotó: 123rf

Ezen túlmenően a turisztikai iparág kiáll amellett, hogy a karantént a tesztelés váltsa fel.

Az ECTAA határozottan támogatja a légi közlekedésben érdekelt három szövetség - az A4E, az ACI és az IATA - javaslatát, melynek értelmében az Európai Unió egész területén vezessék be az általános utazási tesztelési protokollt (EU-TPT) a karantén helyett.

Ennek értelmében az EU / Schengeni térség magas kockázatú
területeiről és harmadik országokból történő utazás esetén a karantént az utazás előtti tesztelés váltana fel. A javaslat a közös kockázatértékelés kritériumaira és színkódolási rendszerére épül.

"Az európai politikai vezetők azonnali cselekvésére van szükség, mert
nagyon közel állunk a turisztikai iparág teljes összeomlásához, mely
drámai hatással lesz más gazdasági ágazatokra is" -  mondta Pawel
Niewiadomski, az ECTAA elnöke.