Közös légitársaságot alapít Nagyvárad és Bihar megye

Forrás: MTI

 2021. augusztus 09. 13:10

Közös légitársaságot alapít Nagyvárad és Bihar megye – jelentette be Florin Birta polgármester, és Ilie Bolojan megyei önkormányzati elnök egy múlt heti sajtótájékoztatón. A légitársaság a tervek szerint Bukarestbe, és forgalmas európai repülőterekre indít majd járatokat.

"A nagyváradi repülőtérnek Bihar megyében és a szomszédos megyékben egymillió lakost kell kiszolgálnia. A nagyváradi repülőtér azonban a fenntarthatóság határán működött az elmúlt években. Ki vagyunk szolgáltatva a légitársaságok üzletpolitikájának és a nemzetközi környezetnek. A légi szállítási piac teljes kiszámíthatatlansága nem megoldás Nagyvárad és Bihar megye számára" – jelentette ki Ilie Bolojan.

A két elöljáró bemutatta a megyei önkormányzat és a polgármesteri hivatal együttműködési megállapodását, és a légitársaság létrehozásának az ütemtervét. Utóbbi szerint a szeptemberben bejegyzendő társaság 2022 márciusában válik működőképessé a hazai piacon, és 2022 októberében a nemzetközi légi szállításban.
Ilie Bolojan elmondta: két 75 személyes repülőgép beszerzésére vagy bérlésére készülnek, amely hétköznapokon legkevesebb naponta háromszor, munkaszüneti napokon pedig naponta kétszer repül Bukarestbe. Emellett napi egy alkalommal valamely külföldi forgalmas repülőtérre is elszállítja az utasokat.
A két önkormányzat magáncégeket is bevonna a légitársaság működtetésébe.
A határozattervezetet mind a nagyváradi városi tanácsnak, mind a Bihar megyei tanácsnak meg kell szavaznia. Mindkét testületben többsége van a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), melyhez a két elöljáró is tartozik.

(Borítókép: 123rf.com)