Közös síbérletet bocsát ki négy Hargita megyei sípálya üzemeltetője

Forrás: MTI

 2014. október 22. 16:52

Közös síbérletet bocsát ki a 2014-2015-ös téltől kezdődően négy Hargita megyei sípálya üzemeltetője – közölte kedden a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Aközlemény szerint a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke a napokban írta alá a Hargita sírégió alapszabályát, mellyel a modern síturizmus alapkövét tették le Székelyföldön. A közös bérletet kibocsátó Hargita sírégióba egyelőre a homoródfürdői Lobogó pálya, a gyergyócsomafalvi Veresvirág pálya, illetve a bucsin-tetői Havas Bucsin és Bogdán pálya üzemeltetője lépett be.

A hargitafürdői Kossuth és Miklós pályák csak később csatlakozhatnak a társuláshoz. E két pályán is felszerelték a beléptető kapukat, de a pályák hóágyúrendszerét még nem sikerült beüzemelni, ezért a társulás itt még nem látta biztosítottnak a megfelelő feltételeket.

A Hargita sírégió pályáin a 120 centiméternél alacsonyabb gyermekek számára ingyenes lesz a sízés, a 120-150 centiméter közöttiek 25 százalékos kedvezménnyel válthatnak bérletet, a 65 év fölöttieknek pedig félárú bérletet adnak.
A társulás pályáin szezonbérletet, illetve felvonásokra váltható, pontrendszerre épülő bérleteket hoznak forgalomba. Esti sízéskor a felvonó beléptetőkapuja kétszer annyi pontot von le a kártyáról, mint nappali sízés esetén.

Ferencz Csaba, a fejlesztési társulás ügyvezetője az MTI-nek elmondta, számítanak arra, hogy további Hargita megyei sípályák is csatlakoznak a rendszerhez, ennek azonban az a feltétele, hogy a működtetőik elvégezzék a szükséges fejlesztéseket, felszereljék az egységes beléptető kapukat. Hozzátette, a magyarországi síelők számára is vonzóvá szeretnék tenni a székelyföldi sípályákat.

A sírégióhoz csatlakozott szolgáltatók jelenleg hét felvonót és 4,2 kilométer sípályát működtetnek, ha a Hargita fürdői pályákat is sikerül még a tél kezdete előtt bekapcsolni a rendszerbe, a felvonók száma kilencre, a pályák hossza hét kilométerre nő.